Τετάρτη 08 Ιανουαρίου 2025 -

Τουλάχιστον 116 άμαχοι θύματα αμερικανικών drones από το 2009



Από αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο από μη επανδρωμένα, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, σε χώρες εκτός του Ιράκ, της Συρίας και του Αφγανιστάν, έχουν σκοτωθεί από το 2009 2.581 μαχητές και 116 άμαχοι, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση ανακοινώνει έναν επίσημο απολογισμό των πληγμάτων αυτών που έχει πραγματοποιήσει εναντίον εξτρεμιστικών στοιχείων. Με τον τρόπο αυτό εκπληρώνεται η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «να παράσχει όσο περισσότερες πληροφορίες είναι δυνατόν στον αμερικανικό λαό» για τα πλήγματα αυτού του είδους, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (DNI).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ΗΠΑ άθελά τους σκότωσαν τουλάχιστον 116 πολίτες σε χώρες με τις οποίες δεν βρίσκονται σε πόλεμο. Η αποκάλυψη αυτή αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει εκ νέου τη συζήτηση γύρω από τα στοχευμένα πλήγματα και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι εκατοντάδες πολίτες έχουν σκοτωθεί από τέτοια πλήγματα σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Υεμένη και η Σομαλία. Οι αριθμοί πάντως που έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση είναι υψηλότεροι από εκείνους που παραδεχόταν μέχρι τώρα αλλά πολύ χαμηλότεροι από τις εκτιμήσεις των ιδιωτικών οργανώσεων. Οι απώλειες αμάχων στο Αφγανιστάν, τη Συρία και το Ιράκ δεν περιλαμβάνονται στην έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ταυτόχρονα, η Ουάσινγκτον παραδέχτηκε τους «ενυπάρχοντες περιορισμούς» που την εμποδίζουν να συλλέγει ακριβείς πληροφορίες σε επικίνδυνες περιοχές, αλλά υπερασπίστηκε τις δικές της εκτιμήσεις. Επιπροσθέτως, προειδοποίησε ότι τα στοιχεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων μπορεί να είναι λανθασμένα κάνοντας λόγο για «σκόπιμη παραπληροφόρηση» από ορισμένες πλευρές, όπως από τρομοκρατικές οργανώσεις και τοπικά μέσα ενημέρωσης στα οποία βασίζονται «ορισμένες από τις εκτιμήσεις των ΜΚΟ».

Οι συνήγοροι της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, υποστηρίζουν ότι τα πλήγματα αυτά είναι ένας ουσιαστικός τρόπος για να περιορίζεται η ικανότητα των εξτρεμιστικών οργανώσεων να σχεδιάζουν επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ.

Τονίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση προσπαθεί πολύ να αποφύγει τις απώλειες αμάχων. Από την άλλη, οι επικριτές αυτής της μεθόδου διερωτώνται αν τα πλήγματα δημιουργούν περισσότερους εξτρεμιστές απ' όσους εξολοθρεύουν, φέρνοντας ως απόδειξη την άνθιση των τζιχαντιστικών οργανώσεων και των εξτρεμιστικών επιθέσεων σε όλον τον κόσμο.

«Βρισκόμαστε ακόμη αντιμέτωποι με το βασικό ερώτημα: ο αριθμός των κακών που εξολοθρεύονται από τα πλήγματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος από τον αριθμό των ανθρώπων που εμπνέονται για να διαπράξουν βίαιες ενέργειες;» είπε χαρακτηριστικά ο Πολ Πίλαρ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν και πρώην υψηλόβαθμος αναλυτής της CIA για την περιοχή της Μέσης Ανατολής.