Τέσσερις μέρες μετά το έγκλημα στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης με θύμα έναν 14χρονο και θύτη έναν συμμαθητή του η τοπική κοινωνία παραμένει παγωμένη.
Τα ερωτήματα βασανίζουν τους κατοίκους και κανείς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς κατέληξε η φιλία μεταξύ των δύο αμούστακων αγοριών.
Ο 14χρονος καθ' ομολογίαν δράστης αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μετά την απολογία του στην ανακρίτρια.
Οι όροι που αποφασίστηκε να του επιβληθούν -με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα - αφορούν τα εξής αναμορφωτικά και θεραπευτικά μέτρα:
1. Ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς του. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο αρμόδιο δικαστήριο οι γονείς του είναι υπεύθυνοι για οποιοδήποτε παραβατική πράξη, ενδεχομένως, εκδηλώσει ο 14χρονος αυτό το διάστημα.
2. Παρακολούθηση ψυχολογικού προγράμματος από τον ανήλικο σε κρατικό ή ιδιωτικό φορέα.
3. Απαγόρευση μετάβασης και διαμονής του 14χρονου κατηγορούμενου στον τόπο κατοικίας του, τη Γέφυρα Θεσσαλονίκης, μέτρο που εκτιμάται ότι κινείται προς την κατεύθυνση προστασίας του ίδιου του παιδιού.
Η οικογένεια, σύμφωνα με πληροφορίες, έφυγε από το χωριό και θα εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο δικηγόρος του ο όρος βρήκε σύμφωνη την οικογένεια.
Οπως έγινε γνωστό, η ανακρίτρια προσανατολίζεται το επόμενο χρονικό διάστημα να διατάξει τη διενέργεια παιδοψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, κάτι που βρίσκει σύμφωνο την υπεράσπιση του ανήλικου.
Ο 14χρονος απολογήθηκε σχεδόν επί 2,5 ώρες ενώπιον της 5ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης, έχοντας στο πλευρό του, εκτός από τον συνήγορό του, τους γονείς και τη γιαγιά του.
Στην απολογία του ο 14χρονος επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «μπούλινγκ» που υφίστατο τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, ενώ φέρεται να αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, κατά τα οποία έπεσε θύμα λεκτικής επίθεσης από φίλους του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 14χρονος ήταν ψυχολογικά φορτισμένος και γι' αυτόν τον λόγο απέφυγε να αναφερθεί λεπτομερώς στον τρόπο τέλεσης του εγκλήματος, ενώ δήλωσε μετανιωμένος για την πράξη του και ζήτησε συγγνώμη, τόσο από την οικογένεια του θύματος, όσο και από τη δική του.
Ο δικηγόρος της οικογένειας, Θοδωρής Σιμόπουλος μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» είπε ότι ο 14χρονος δείχνει να αντιλαμβάνεται σιγά σιγά αυτό που έχει συμβεί, ενώ τις πρώτες ώρες μετά το συμβάν βρισκόταν υπό την επήρεια σοκ. Είναι συγκλονισμένος και μετανιωμένος, πρόσθεσε. "Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω" τού είπε χαρακτηριστικά.
«Εγώ προσπάθησα να προσεγγίσω το παιδί όσο περισσότερο ανθρώπινα γίνεται. Είναι και ο ίδιος συγκλονισμένος, μετανιωμένος και αρχίζει να αντιλαμβάνεται τι έχει συμβεί και μου είπε "Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω"» δήλωσε ο δικηγόρος του 14χρονου δράστη, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του Ant1.
Σχετικά με την απόφαση του δικαστηρίου να απομακρυνθεί ο 14χρονος από το χωριό ο συνήγορος υπεράσπισης τόνισε ότι «κατά το στάδιο της απολογίας είχα δηλώσει ότι το παιδί για να βρει την ψυχολογική του ισορροπία, καλό θα ήταν να μην βρίσκεται στο χωριό. Για αυτό το λόγο δεν είχαμε αντίρρηση στην επιβολή του συγκεκριμένου όρου».
Σε ο, τι αφορά την επιθετική συμπεριφορά που του καταλογίζουν γονείς του χωριού, ανέφερε ότι η δικογραφία δεν έχει τέτοια ευρήματα.
Δείτε τα βίντεο
Ο συνήγορος του δράστη μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του και τη δικαστική απόφαση που ελήφθη τόνισε, αναφερόμενος στο μέτρο της απαγόρευσης διαμονής του 14χρονου στη Γέφυρα, ότι «δεν υπάρχει χιλιομετρικός περιορισμός.
Βεβαίως πρόθεση του κυρίου εισαγγελέα και της κυρίας ανακρίτριας που επέβαλαν τον συγκεκριμένο όρο ήταν προφανώς να μην βρεθεί το παιδί στον τόπο του συμβάντος και για την δική του ασφάλεια αλλά και για να μην οξύνονται τα πνεύματα», επισημαίνει ο δικηγόρος του 14χρονου
«Οι γονείς δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο χωριό και θα παραμείνουν δίπλα στο γιο τους. Είναι μια οικογενειακή τραγωδία η οποία τους έχει συγκλονίσει αφού με την οικογένεια του θύματος διατηρούσαν φιλικές σχέσεις» σημείωσε ακόμη ο δικηγόρος του 14χρονου.
Παράλληλα, ο συνήγορος του δράστη διέψευσε τις φήμες που ήθελαν τον 14χρονο να είχε επιδείξει βίαιη συμπεριφορά απέναντι σε ζώα κατά το παρελθόν.