Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Στουρνάρας: Νέα συμφωνία με τους εταίρους και μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος



Νέα συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους με ταυτόχρονη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που προβλέπονται από το 2018 και μετά ζητεί με άρθρο του στους Financial Times, ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

«Δεν είναι ρεαλιστικό και κοινωνικά εφικτό να απαιτείται από την Ελλάδα να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά», υπογραμμίζει ο διοικητής της ΤτΕ και προσθέτει:

Θα πρέπει να μειωθεί στο 2%, κάτι που θα επιτρέψει ένα πιο ισορροπημένο μίγμα πολιτικής, με έμφαση στη μείωση της φορολογίας και στην ενθάρρυνση των ιδιωτικών επενδύσεων, συμβάλλοντας σε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, προχωράει σε προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, τονίζοντας πως η βιωσιμότητα θα επιτευχθεί εάν συμφωνηθεί πρωτογενές πλεόνασμα 2%:

Τα σενάρια που έχει εξετάσει η ΤτΕ δείχνουν ότι η βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2% και μια μάλλον μέτρια ελάφρυνση του χρέους η οποία δεν θα προκαλεί ζημιές στους πιστωτές. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επέκταση της λήξης των δανείων κατά 20 χρόνια και την αποπληρωμή των κεφαλαιοποιημένων τόκων σε ίσες δόσεις σε μια περίοδο 20 ετών.

Ο κ. Στουρνάρας αφήνει αιχμές κατά των ευρωπαίων εταίρων τονίζοντας πως «δεν έχουν ακόμα εκπληρώσει την δική τους δέσμευση να προσφέρουν περαιτέρω ελάφρυνση χρέους. Είχαν συμφωνήσει σε αυτό το Νοέμβριο του 2012 και θα έπρεπε να είχε συμβεί το 2014 μετά την επίτευξη, με πολύ κόπο, πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5 δισ. ευρώ το 2013».

«Δεν συνέβη ποτέ» συνεχίζει ο κεντρικός τραπεζίτης και προσθέτει:

Το ίδιο επαναλήφθηκε και φέτος, στις 24 Μαϊου, όταν το Eurogroup ​ανέβαλαν την απόφαση για το 2018, παρά το γεγονός ότι αναγνώρισε ρητά την ανάγκη να διατηρηθούν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας σε διαχειρίσιμα επίπεδα και ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ να μπει σε πτωτική τροχιά.

«Η μείωση των τελικών δημοσιονομικών στόχων και η ελάφρυνση χρέους είναι τα κίνητρα που χρειάζονται για να συνεχίσει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία. Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και μείωση των NPLs είναι οι δράσεις που πρέπει να αναλάβουν οι Έλληνες πολιτικοί, με αποφασιστικότητα και σε πνεύμα εθνικής ενότητας προκειμένου να πετύχουμε υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη» καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Στουρνάρας.