Και ενώ καλά καλά δεν έχει στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις ευρώ, η κυβέρνηση προετοιμάζεται ολοταχώς αλλά με την πλάτη στον τοίχο, για την εκπλήρωση νέων 45 σκληρών προαπαιτούμενων, για περάσει στον "αστερισμό" της δεύτερης αξιολόγησης.
Ετσί λοιπόν, ο Σεπτέμβρης αναμένεται καυτός, με τα εργασιακά να κυριαρχούν στην ατζέντα και ακολουθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς. 43 προαπαιτούμενα περιμένουν στη γωνία το οικονομικό επιτελείο, ενώ οι δανειστές δεν έχασαν την ευκαιρία να προσθέσουν σε αυτά και άλλα δύο που η κυβέρνηση δεν κατάφερε να υλοποιήσει για την πρώτη αξιολόγηση. Αυτά είναι η μεταβίβαση ενός έξτρα ποσοστού στο ΤΑΙΠΕΔ της τάξης του 5% του ΟΤΕ και φυσικά την ασυλία όλων όσων θα αναλάβουν το ξεπούλημα των κρατικών φιλέτων.
Οι ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με τις αλλαγές στα εργασιακά και την απελευθέρωση αγορών, είναι τα πρώτα θέματα στην ατζέντα της 2ης αξιολόγησης. Είναι τα μέτρα που, όπως υπόσχονται στην κυβέρνηση οι δανειστές, θέλουν να δουν οι ξένοι επενδυτές, για να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα.
Τι προβλέπουν αυτά; Το συμπληρωμένο Μνημόνιο, το οποίο «κλείδωσε» την Πέμπτη το βράδυ στη συνεδρίαση του EuroWorkingGroup (EWG), σφραγίζοντας τη συμφωνία της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Ενεργοποίηση του νεοσύστατου Ταμείου για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. σε βάθος 30ετίας.
- νέα «πακέτα» ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης ακινήτων του ελληνικού δημοσίου
- άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας
- απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων με άξονα τις οδηγίες του ΟΟΣΑ
- επιτάχυνση εκτέλεσης του ΕΣΠΑ
Οι δανειστές επιβάλλουν όμως και... αξιολόγηση κάθε μήνα, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται πριν την εκταμίευση των 3,5 δισ. συνολικά, από τα δάνεια που θα πάρει ως το φθινόπωρο το Ελληνικό Δημόσιο για να πληρώσει χρέη του σε ιδιώτες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ο τρόπος που θα δοθούν τα χρήματα αυτά θα καθοριστεί την ερχόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο, στο οποίο υπολογίζουν στην κυβέρνηση, προβλέπει να δοθούν 700 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και από 700 εκατ. ευρώ κάθε μήνα μέχρι τον Οκτώβριο (5 Χ 700 εκατ. ευρώ = 3,5 δισ. ως τον Οκτώβριο).
Η «σαλαμοποίηση» των δόσεων αυτών έχει σκοπό να ελέγχει η Κομισιόν ότι η κυβέρνηση θα δίνει, όπως τα παίρνει, τα λεφτά αυτά στους ιδιώτες που τους χρωστάει.