Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 -

Κύπρος: Πολιτική διαμάχη για το θέμα των εξετάσεων στην Ιστορία της Γ' Λυκείου



Στα «χαρακώματα» βρίσκεται το κυπριακό υπουργείο παιδείας με το ΑΚΕΛ με αφορμή θέμα στο μάθημα της Ιστορίας το οποίο δόθηκε στους μαθητές για τις εξετάσεις της Γ’ Λυκείου. Το θέμα αφορούσε την οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου και την άνοδο των αυταρχικών καθεστώτων στην Ευρώπη.

Το θέμα όπως δόθηκε στους μαθητές της Γ' Λυκείου

Με ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής Γραφείου Παιδείας και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, αναφέρει πως υπήρξε σαφής οδηγία στους διορθωτές, έτσι ώστε όπου υπάρχει ταύτιση του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού με τον φασισμό, ο μαθητής/τρια να βαθμολογείται με άριστα.

Επίσης, χρησιμοποιεί σκληρή γλώσσα για τους θεματοθέτες χαρακτηρίζοντάς τους «ανιστόρητους 'ιστορικούς'», ενώ στρέφει και τα πυρά του προς τον ίδιο τον υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή λέγοντας ότι είναι συνυπεύθυνος στην όλη κατάσταση.

Το Κυπριακό υπουργείο Παιδείας, διευκρίνισε μέσω ανακοίνωσης, ότι «ουδόλως η Επιστημονική Επιτροπή Θεματοθετών ταύτισε το σοσιαλισμό με τη φασιστική ιδεολογία, και οι οποιεσδήποτε αναφορές στο θέμα αυτό αποτελούν στρέβλωση και υποκρύπτουν σκοπιμότητες».

Σημειώνει ότι η Επιστημονική Επιτροπή Θεματοθετών είναι ανεξάρτητο σώμα το οποίο λειτουργεί αυτόνομα σε σχέση με το υπουργείο Παιδείας. Συνεπώς, τονίζει, «ούτε καθοδηγείται αλλά και ούτε παίρνει οδηγίες από οποιονδήποτε. Η εν λόγω Επιτροπή συνέρχεται εντελώς απομονωμένη, σε ξενοδοχείο, μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της».

Διευκρινίζει ότι στο σχολικό εγχειρίδιο, Ιστορία του Νεότερου και Σύγχρονου κόσμου (από το 1815 έως σήμερα), στο οποίο βασίστηκε η Επιτροπή για τη σύνταξη του εξεταστικού δοκιμίου, γίνεται αναφορά στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και τον φιλελευθερισμό, των οποίων η έκφραση και η ελευθερία του λόγου είναι στοιχεία προσδιοριστικά.
«Ο σταλινισμός και ο φασισμός επίσης αναφέρονται ως δύο διαφορετικές προτάσεις με αφετηρία διαφορετική που εμπνέονται όμως, από τα αυταρχικά καθεστώτα, και έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του φιλελευθερισμού και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο σταλινισμός, για τον οποίο γίνεται αναφορά στο βιβλίο, έχει καταδικαστεί ήδη από την εποχή του Χρουστσόφ και αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία ως αυταρχικό καθεστώς και, ενίοτε, με σκληρότερους χαρακτηρισμούς.