Ο «δράκος» του Αμαρουσίου, ξύπνησε μνήμες υποθέσεων κατά συρροή δολοφόνων ήβιαστών που τα εγκλήματά τους σόκαραν το πανελλήνιο και έμειναν στην ιστορία. Κάποιες υποθέσεις μάλιστα, αποτέλεσαν ακόμη και έμπνευση σεναριογράφων και πρωταγωνίστησαν στην τηλεόραση.
Τα εγκλήματά τους θεωρούνται ειδεχθή ενώ προκάλεσαν πόνο σε αρκετές οικογένειες. Σήμερα όμως κάποιοι εξ αυτών έχουν αποφυλακιστεί.
Οι δύο πιο διάσημοι «δράκοι» που έχουν καταγραφεί στα ιστορικά χρονικά ήταν ο Κυριάκος Παπαχρόνης και ο Σπύρος Μπέσκος. Ενώ ο ο Αντώνης Δαγκλής, ο οποίος είχε γίνει «φόβος και τρόμος» στις πιάτσες των ιερόδουλων, βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί της φυλακής.
Παπαχρόνης ή ο «δράκος» της Δράμας
Έμεινε στην ιστορία ως ο «Δράκος της Δράμας». Συγκλόνισε με την δράση του το πανελλήνιο πριν τριάντα χρόνια και πέρασε είκοσι τρία χρόνια στην φυλακή. Από 2004 ζει απομονωμένος στην Λάρισα και προσπαθεί για την επανένταξή του στην κοινωνία. ΟΚυριάκος Παπαχρόνης όταν ήταν έφεδρος αξιωματικός στην Δράμα ξεκίνησε την δράση του σε Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη.
Βιασμοί, ανατριχιαστικές δολοφονίες γυναικών, καθώς και βομβιστικές επιθέσεις σε αεροδρόμια θα του αποδώσουν το προσωνύμιο «Ο δράκος της Δράμας», με το σκοτάδι να αποτελεί τον καλύτερο σύμμαχό του. Ο Παπαχρόνης συλλαμβάνεται τελικά τον Δεκέμβριο του 1982 από την Ασφάλεια Δράμας και κατηγορείται για δύο βιασμούς, πέντε απόπειρες βιασμού, πέντε ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως και τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας.
Καταδικάζεται δις εις θάνατον, η ποινή μετατρέπεται σε ισόβια και 23 χρόνια μετά είναι και πάλι ελεύθερος. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πράξεις του συνδέονται με μία τραυματική εμπειρία που είχε με ιερόδουλη στα 13 του
Όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στην φυλακή, ο «Δράκος της Δράμας» δεχόταν γράμματα από γυναίκες που του έδειχναν τον θαυμασμό του με διάφορους τρόπους. Μετά την αποφυλάκισή του αρραβωνιάστηκε με την Λίνα Τόλιου, με την οποία είναι ακόμα μαζί.
«Ο δολοφόνος των ιερόδουλων»
Ο Αντώνης Δαγκλής αυτοκτόνησε τον Αύγουστο του 1997 στην ψυχιατρική κλινική των φυλακών Κορυδαλλού, όπου εξέτιε ποινή κάθειρξης 12 φορές ισόβια για τρεις δολοφονίες γυναικών, έξι απόπειρες ανθρωποκτονιών, δέκα ληστείες, βιασμούς, προσβολή μνήμης νεκρού που αφορά τον τεμαχισμό πτωμάτων και βιασμούς ιεροδούλων.
Το 1986, όταν ο Αντώνης Δαγκλής ήταν 12 χρόνων, ο πατέρας του φεύγει από τη ζωή, αφήνοντας χρέη στην οικογένεια. Εκείνος, για να βοηθήσει οικονομικά τη μητέρα του, σταματά το σχολείο και εργάζεται σε εταιρεία. Με σωρεία ψυχολογικών προβλημάτων, που φυσικά προέρχονται από τη βάναυση συμπεριφορά του πατέρα του απέναντί τους, τέσσερα χρόνια μετά συλλαμβάνεται, δικάζεται και καταδικάζεται για αποπλάνηση ανήλικης.
Για έξι μήνες βρίσκεται στο αναμορφωτήριο. Η μητέρα του, στο μεταξύ, εργάζεται σε μπαρ αλλά δεν του το αποκαλύπτει. Ο Δαγκλής έτρεφε μεγάλο μίσος για τις ιερόδουλες. Στα μάτια τους έβλεπε την ίδια του τη μητέρα. «Έβλεπα τη μητέρα μου στο πρόσωπο των ιερόδουλων. Κάθε φορά νόμιζα πως σκότωνα εκείνη», είχε πει στην ανάκριση. Γεννημένος στη Νίκαια το 1974 ο Δαγκλής είχε ταραγμένα παιδικά χρόνια. Ο ίδιος κακοποιούνταν συστηματικά από τον ίδιο του τον πατέρα.
Ήταν και ο λόγος που ο Δαγκλής γέμισε με ψυχολογικά τραύματα. Σε ηλικία 16 ετών μπήκε σε αναμορφωτήριο επειδή αποπλάνησε μία ανήλικη. Λόγω των οικονομικών του προβλημάτων η μητέρα του ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα κακόφημο μπαρ. Ο Δαγκλής έτυχε να δει τη μητέρα να συνευρίσκεται ερωτικά με έναν πελάτη. Ήταν και το περιστατικό που τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή.
Σπύρος Μπέσκος: Ο «δράκος με το Οτομπιάνκι»
Ο Σπύρος Μπέσκος ήταν φυσικοθεραπευτής. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί οτί ο οικογενειάρχης Μπέσκος είχε γίνει φόβος και τρόμος των γυναικών στην παραλιακή. Η δράση του ξεκίνησε το 1981. Αναζητούσε τα θύματά κυρίως τις βραδινές ώρες. Βίασε και στραγγάλισε δύο γυναίκες και πραγματοποίησε ακόμη 14 απόπειρες.
Το 1983 συνελήφθη όταν αποπειράθηκε να επιτεθεί σε μία αστυνομικό η οποία είχε τοποθετηθεί ως «δόλωμα» για τον Μπέσκο. Στις ανακρίσεις, παρέμεινε ψύχραιμος μέχρι που ήρθε αντιμέτωπος με ένα από τα θύματά του. Καταδικάστηκε σε δις ισόβια και αποφυλακίστηκε τον Αύγουστο του 2008 με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Πειραιά, αλλά με την υποχρέωση της μη εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής παρουσίας στο οικείο Αστυνομικό τμήμα κάθε μήνα.
Ο δράκος του Σέιχ-Σου
Τρεις εγκληματικές ενέργειες σκόρπισαν τον πανικό στη Θεσσαλονίκη. Στις 19 Φεβρουαρίου, άγνωστος τραυματίζει βαρύτατα με πέτρες και ληστεύει ένα ζευγάρι, τον Αθανάσιο Παναγιώτου και την Ελεονόρα Βλάχου, στο Σέιχ Σου -τα θύματα επέζησαν επειδή η παγωνιά σταμάτησε την αιμορραγία…
Στις 6 Μαρτίου, στην περιοχή της Μίκρας άγνωστοι δολοφονούν με πέτρες και ληστεύουν τον Κωνσταντίνο Ραΐση και Ευδοκία Παληογιάννη. Μάλιστα βιάζουν τη γυναίκα. Ο άνδρας είναι λοχαγός του ιππικού και βρίσκεται στο ραντεβού με τη φίλη του φορώντας τη στολή του, με στρατιωτικό τζιπ και οπλοφορώντας.
Στις 3 Απριλίου, άγνωστος μπαίνει στο Δημοτικό Νοσοκομείο, του οποίου η αυλή «ακουμπάει» στο Σέιχ Σου, και σκοτώνει με πέτρα και ληστεύει τη ράφτρα του ιδρύματος Μελπομένη Πατρικίου, σε ένα μικρό χωριστό σπιτάκι όπου έμενε… Η εκτέλεση του «δράκου» του Σέιχ Σου, Αριστείδη Παγκρατίδη, έγινε στις 16 Φεβρουαρίου του 1968. Οι τελευταίες του ώρες στο κελί ήταν δραματικές.
Κατά την τελευταία του εξομολόγηση, παραδέχτηκε ότι πουλούσε το κορμί του σε άντρες και ότι έκλεβε αλλά, με δάκρυα στα μάτια, επέμενε ότι δεν ήταν φονιάς. Λίγο πριν τον εκτελέσουν, ζήτησε να μεταφέρουν στη μητέρα του, ότι ήταν αθώος. «Είμαι αθώος.
Λυπάμαι μόνο γιατί αύριο, που θα έρθει η μάνα μου στο επισκεπτήριο, δεν θα με βρει εδώ». Η μητέρα του πληροφορήθηκε την εκτέλεση του γιου της από τον δημοσιογράφο Κώστα Τσαρούχα, που έχει γράψει βιβλίο για την υπόθεση του Παγκρατίδη. Ο δημοσιογράφος θυμάται την αντίδρασή της, στο άκουσμα του τρομερού νέου....
Ο «δράκος» του Αμαρουσίου
Προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα ζήτησε και πήρε ο «δράκος» του Αμαρουσίου. Ο νεαρός που συνελήφθη για τις επιθέσεις σε πέντε γυναίκες στα βόρεια προάστια υποστήριξε στις αρχές ότι δεν είχε σκοπό να βιάσει καμιά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεαρός αρχικά υποστήριξε:
«Τον τελευταίο καιρό έβγαινε εκεί κοντά στην περιοχή του και αναζητούσε γυναίκες. Δεν ήθελε να κάνει κακό σε καμία. Δεν είχε σκοπό να βιάσει. Το μόνο που ήθελε ήταν να τις χαϊδεύει και να φεύγει. Δεν ήθελε τίποτα παραπάνω».
Αστυνομικοί που τον συνέλαβαν σε έρευνα που έκαναν στο διαμέρισμα του στο Μαρούσι, που ζει με τους γονείς του εντόπισαν ένα παράξενο βιβλίο το οποίο μελετούσε. Ο τίτλος του είναι οι γυναίκες στο στόχαστρο. Η συγγραφέας που είναι ψυχολόγος δίνει έμφαση στην επίθεση που δέχονται οι γυναίκες από τον «Εωσφόρο, το σατανικό όπλο» όπως το χαρακτηρίζει «του ψευδούς φεμινισμού».
Σύμφωνα με πληροφορίες στους αστυνομικούς ο νεαρός υποστήριξε ότι έκανε τις επιθέσεις γιατί είχε πρόσφατα μια ερωτική απογοήτευση και με αυτόν τον τρόπο ήθελε να εκδικηθεί όλες τις γυναίκες.