Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024 -

Έλληνας επιστήμονας ανακάλυψε νέα μέθοδο αντιμετώπισης του γλαυκώματος



Μία νέα χειρουργική μέθοδος παρουσιάστηκε πρόσφατα στο 6οΕτήσιο Συνέδριο της Οφθαλμολογικής  Εταιρεία της Κύπρου, η οποία παρουσιάστηκε και σε συνέδρια στην Ελλάδα και την Λωζάννη, ενώ έχει υποβληθεί για δημοσίευση σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό και αφορά την αντιμετώπιση του γλαυκώματος.

Η μέθοδος αποτελεί καινοτομία του Έλληνα χειρουργού οφθαλμίατρου, Καθηγητή Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικού υπεύθυνου του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλειου Κοζομπόλη. 

Η νέα χειρουργική μέθοδος συνδυάζει την τεχνική της εν τω βάθει σκληρεκτομής  με την χρήση  μικροσκοπικής βαλβίδας EXPRESS,  η οποία τοποθετείται κάτω από τον επιπεφυκότα και βοηθά στην απορροή του υδατοειδούς υγρού που είναι υπεύθυνο για την αυξημένη πίεση του οφθαλμού, με αποτέλεσμα να μπαίνει φρένο στην εξέλιξη της νόσου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η νέα μέθοδος τιθασεύει την εξέλιξη του γλαυκώματος που καταστρέφει το οπτικό νεύρο και προκαλεί τύφλωση, ενώ δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες μετεγχειρητικές παρενέργειες, συγκρινόμενη με το προφίλ παρενεργειών των συμβατικών επεμβάσεων (τραμπεκουλεκτομής) που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για ήπια χειρουργική επέμβαση, σε σχέση με την κλασσική αντιγλαυκωματική επέμβαση τραμπεκουλεκτομή, η οποία παρουσιάζει σε μεγάλο βαθμό μετεγχειρητικές επιπλοκές, οι οποίες όμως επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και στο Οφθαλμολογικό Κέντρο Γλαυκώματος & Laser στην Αθήνα  στις περιπτώσεις ασθενών με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, (χρόνιο γλαύκωμα) και αποφολιδωτικό γλαύκωμα.

Συνολικά έχουν χειρουργηθεί με την μέθοδο αυτή περισσότεροι από 60 ασθενείς με πολύ καλά αποτελέσματα ως προς την ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης, η οποία είναι  βασικός παράγοντας δημιουργίας του γλαυκώματος.

Ο ασθενής μετά την επέμβαση, η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία με σταγόνες μόνο και χωρίς ενέσεις και διαρκεί περίπου 40 λεπτά επιστρέφει αυθημερόν στο σπίτι του και εντός 2-3 ημερών στις καθημερινές και επαγγελματικές του δραστηριότητες. Καλύπτεται δε απ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στο πλαίσιο του ΕΣΥ.