Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2024 -

Ντομπρόβσκις: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για τις μεταρρυθμίσεις



Στην ανάγκη έντιμου συμβιβασμού στο θέμα των κόκκινων δανείων και των αλλάγων στο νόμο Κατσέλη αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Βλάντις Ντομπρόβσκις. 

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο στο τραπέζι τέθηκε, επίσης, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αλά και το συνταξιοδοτικό με τον υπουργό Οικονομίας να επισημαίνει τη σημασία «σε λίγο καιρό να έχουμε προτάσεις που να διασφαλίζουν τη βραχυπρόθεσμη υποχρέωση ώστε να υπάρξουν εξοικονομήσεις αλλά και να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει το σύστημα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την εφαρμογή του φιλόδοξου προγράμματος μεταρρυθμίσεων. «Πρέπει να αναλάβουμε δράση αμέσως για να ευνοηθεί η ανάπτυξη στη χώρα» είπε ο κ. Ντομπρόβσκις. «Όλοι συμφωνούμε στη λήψη αναγκαίων μέτρων για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης» πρόσθεσε ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Ντομπρόβσκις αναφέρθηκε και στην απόφαση της ΕΕ να προκαταβάλει χρήματα για την περίοδο 2014-2020 αλλά και την αποδέσμευση χρημάτων της περιόδου 2007-2013 προκειμένου να κλείσουν εκκρεμότητες σε έργα προσθέτοντας ότι «είναι θέμα των ελληνικών αρχών ώστε να μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα χρήματα αυτά».

Πρόοδο και απόλυτη δέσμευση διαπιστώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, τον πρώτο από τους Έλληνες υπουργούς που είναι προγραμματισμένο να δει κατά την παραμονή του στην Αθήνα σήμερα και αύριο.

«Πολύ καλή η συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη. Βλέπουμε πρόοδο στην εξασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των πόρων της ΕΕ και δέσμευση να αντιμετωπιστούν τα εκκρεμή ζητήματα», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο κύριος Ντομπρόβσκις.

Ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα (18:30) με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης ραντεβού με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Αύριο θα συναντηθεί επίσης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Αντί για διευκολύνσεις για το χρέος, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε ήδη χθες, μέσω συνέντευξης σε κυριακάτικη εφημερίδα, αυστηρό μήνυμα στην ελληνική πλευρά ότι η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί προϋπόθεση για να μην επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο του Grexit.

Το μεγάλο «αγκάθι» των πλειστηριασμών αναμένεται να τεθεί σήμερα στον κ. Ντομπρόβσκις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί πολιτική λύση. Η κυβέρνηση πρότεινε να τεθεί ως κριτήριο το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος να μην ξεπερνά τις 35.000 ευρώ και αντικεμενική αξία του ακινήτου έως τις 200.000 ευρώ για άγαμο και έως τις 325.000 ευρώ για τρίτεκνη οικογένεια. Οι δανειστές επιμένουν σε εισοδηματικό όριο μόλις 8.180 ευρώ για τον άγαμο και 23.947 για πενταμελή οικογένεια με όριο αντικειμενικής αξίας ύψους μόλις 120.0000 ευρώ.


 
Την ίδια στιγμή, στο αποκορύφωμά της φτάνει η αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων ελληνικών νοικοκυριών για το τι θα απογίνει τελικά με τον τον ΦΠΑ στα σχολεία και τα φροντιστήρια. Τρεις μήνες (και βάλε) αφότου η κυβέρνηση ανακάλυψε για πρώτη φορά (στις 16 Ιουλίου 2015) ότι πρέπει να βάλει φόρο προστιθέμενης αξίας στην εκπαίδευση, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέρρεαν ότι πλησιάζει η μέρα των τελικών ανακοινώσεων και αυτές θα γίνουν –όπως λένε- σήμερα ή αύριο το αργότερο.

Επί του παρόντος πάντως ισχύει το 23% παντού, αφού την περασμένη Παρασκευή έληξε και η τελευταία παράταση που –με πρωτοποριακό τρόπο- έδωσε η κυβέρνηση, μέσω ενός δελτίου τύπου που εξέδωσε την προπερασμένη εβδομάδα. Παρά τις υποδείξεις της Κομισιόν για το πώς λειτουργεί το σύστημα ΦΠΑ στις ευρωπαϊκές χώρες, το κυβερνητικό σχέδιο μιλά για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση (0% σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, 6% στα φροντιστήρια  και 23% σε ιδιωτικά σχολεία, ΙΕΚ και Ανοιχτό Πανεπιστήμιο).