Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 -

Θανατική ποινή που είχε επιβληθεί σε σιίτη ιερωμένο



Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας απέρριψε την προσφυγή κατά της θανατικής ποινής που επιβλήθηκε φέτος στον σιίτη μουσουλμάνο ιερωμένο σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ, ο οποίος είχε απευθύνει έκκληση για διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας και η σύλληψή του, το 2012, είχε προκαλέσει διαμαρτυρίες κατά τις οποίες βρήκαν τον θάνατο τρεις άνθρωποι.

Ο αδελφός του Νιμρ, ο Μοχάμεντ αλ-Νιμρ, δήλωσε στο Ρόιτερς πως η καταδίκη επικυρώθηκε έπειτα από ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχουν ειδοποιηθεί προηγουμένως οι δικηγόροι του κατηγορουμένου ούτε τα μέλη της οικογένειάς του. Η ζωή του τώρα κρέμεται από το ενδεχόμενο να του δώσει χάρη ο βασιλιάς Σαλμάν.

Ο Νιμρ και άλλοι έξι σιίτες Σαουδάραβες, ανάμεσα στους οποίους ο ανιψιός του Νιμρ και γιος του Μοχάμεντ αλ-Νιμρ, ο Άλι, καταδικάσθηκαν να εκτελεσθούν και οι σοροί τους να εκτεθούν δημόσια, καθώς οι δικαστές του βασιλείου, στο οποίο πλειοψηφούν οι σουνίτες, επέλεξαν την πιο αυστηρή ποινή που μπορούσαν να επιβάλουν.

"Δεν θέλουμε να συμβεί τίποτε σ' αυτόν ούτε στον Άλι ούτε στους άλλους νέους", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Νιμρ. Πολιτικοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως, αν πραγματοποιηθούν οι εκτελέσεις, μπορεί να ξεσπάσουν εκτεταμένες διαμαρτυρίες.

Ο Νιμρ θεωρείται ο πιο μαχητικός σιίτης ηγέτης στη σαουδαραβική σιιτικη περιφέρεια του Κατίφ, πρόθυμος να επικρίνει δημόσια τη βασιλική οικογένεια των Αλ Σαούντ και να ζητάει εκλογές. Ωστόσο ήταν προσεκτικός να μην απευθυνει εκκλήσεις για βία, λένε αναλυτές.

Εντούτοις το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών τον κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις εναντίον αστυνομικών μαζί με μια ομάδα άλλων υπόπτων, για τους οποίους οι σαουδαραβικές αρχές υποστηρίζουν πως εργάζονται για λογαριασμό του κύριου περιφερειακού αντίπαλου του βασιλείου, του σιιτικού Ιράν.

Το δικαστικό σώμα του βασιλείου αποτελείται από ιερωμένους που ανήκουν στην αυστηρή σουνιτική σχολή του ουαχαμπισμού, η οποία θεωρεί αίρεση τον σιισμό και αφήνει μεγάλα περιθώρια στους δικαστές να ερμηνεύουν τον ισλαμικό νόμο και να επιβάλλουν ποινές κατά το δοκούν.