Ο πρώην Ισραηλινός στρατηγός αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με δημοσιογράφους στην Αθήνα, όπου συμμετείχε σε συνέδριο για το σκηνικό έντασης που σημειώνεται στη Μέση Ανατολή.
Κληθείς από το protothema.gr να σχολιάσει τη δήλωση του πρωθυπουργού του Ισραήλ περί παρότρυνσης του Χίτλερ από τον μουφτή Χάτζι Μοχάμεντ Αμίν Αλ-Χουσεϊνίγια για την εξόντωση των Εβραίων, απάντησε πως η τοποθέτηση του κ. Νετανιάχου ήταν «εντελώς ανόητη».
Συνεχίζοντας, επισήμανε πως ο ίδιος δεν βρίσκεται ανάμεσα στους θαυμαστές του πρωθυπουργού, εξηγώντας πως ο κ. Νετανιάχου «κάθε φορά μπερδεύει την πολιτική με την δημόσια διπλωματία, που δεν είναι το ίδιο».
Επισήμανε, λοιπόν, πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ θα πρέπει να εστιάσει στην σωστή πολιτική και να χρησιμοποιεί τη δημόσια διπλωματία σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η πολιτική.
«Στην περίπτωση του κυρίου Νετανιάχου η δημόσια διπλωματία αντικαθιστά την πολιτική. Κατά τη γνώμη μου αντί να αναζητά βαθειά τα θέματα στην επαφή με τους Παλαιστινίους και να ακολουθεί πολιτικές που πραγματικά αφορούν στις διμερείς σχέσεις, επιλέγει τη δημόσια διπλωματία με έναν απλοϊκό τρόπο», συμπλήρωσε ο πρώην στρατηγός κ. Μπρομ.
Την ίδια ώρα, απέδωσε στον πρωθυπουργό την προσπάθεια να δείξει «πόσο κακοί είναι οι Παλαιστίνιοι πιστεύοντας ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματα. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο δεν επιλύονται προβλήματα, αλλά γίνονται ακόμα πιο σκληρά».
Μάλιστα, επισήμανε πως ο κ. Νετανιάχου «νιώθει πως παίζει ένα ματς με τους Παλαιστινίους. Αυτή είναι η κλασική περίπτωση ενός παιχνιδιού με μηδενικό αποτέλεσμα, όπου νομίζεις ότι εσύ θα κερδίσεις αν ο άλλος χάσει. Αλλά δεν είναι έτσι».
Όσο για την ελάφρυνση των μέτρων για την οπλοκατοχή και οπλοχρησία στο Ισραήλ μετά τα δεκάδες αιματηρά περιστατικά ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, ο πρώην αξιωματικός των Δυνάμεων Ασφαλείας του Ισραήλ δήλωσε πως η χώρα είναι κράτος δικαίου και μόνο όσοι τηρούν τις προϋποθέσεις μπορούν να αποκτήσουν όπλα.
«Υπήρξε αύξηση στην αγορά όπλων και είναι φυσικό καθώς υπάρχουν ζητήματα ασφαλείας. Είναι ευκολότερο αλλά όχι εύκολο να έχει κανείς πρόσβαση σε όπλα. Τα κριτήρια είναι αυστηρά. Δεν μπορούν όλοι να τα αγοράσουν. Πρέπει ο ενδιαφερόμενος να έχει στρατιωτικό παρελθόν», τόνισε.
Σχετικά με τους πολίτες που τραυματίστηκαν ή έπεσαν νεκροί από… λάθος, δήλωσε πως είναι πιθανό να υπάρξουν νεκροί από λάθος, αναφέροντας ένα περιστατικό που σημειώθηκε πρόσφατα.
«Πριν δύο ημέρες ένας άνθρωπος που είχε νοητικά προβλήματα βρισκόταν σε λεωφορείο και άρχισε να φωνάζει ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Κράτους. Ένας από τους επιβάτες τον πυροβόλησε», είπε ο κ. Μπρομ, σχολιάζοντας πως όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος, αλλά εξήγησε πως είναι και αποτέλεσμα της επικρατούσας αντίληψης των Ισραηλινών απέναντι στους Παλαιστινίους.
Η ένταση, όμως, που κλιμακώνεται ανάμεσα στις δύο πλευρές μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την πιθανότητα λύσης δύο κρατών;
Όπως εξήγησε ο πρώην στρατηγός και ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης του Institute for National Security Studies, η πλειονότητα του λαού υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών, αλλά την ίδια στιγμή μεγάλη μερίδα του λαού δεν πιστεύει ότι στο τέλος θα υπάρξει αυτή η δυνατότητα.
Όπως είπε, αμφότεροι οι δύο λαοί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελπίδα για κάτι τέτοιο και προβλέπουν πως αυτή η διαμάχη θα συνεχιστεί στο μέλλον.
Για αυτό το λόγο, οι πολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι προστατεύονται από εκείνους που θέλουν να τους βλάψουν. «Υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο πλευρές που πιστεύουν ότι η προστασία αποτελεί προληπτικό μέτρο, ότι προστατεύεσαι με το να κάνεις επίθεση σε άλλους. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η αντίληψη είναι να αλλάξει η κατάσταση», πρόσθεσε.
«Πολλοί εκτιμούν ότι αυτή η δυνατότητα είναι νεκρή, ωστόσο εγώ πιστεύω ότι βρίσκεται σε κώμα. Μπορεί να ξυπνήσει. Μοιάζει ακόμα αναστρέψιμη. Πιστεύω ότι η λύση δύο κρατών είναι ακόμα πιθανή», τόνισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του, αλλά επισημαίνοντας πως αυτό που την εμποδίζει, μεταξύ άλλων, είναι η επικρατούσα αντίληψη και η πολιτική κατάσταση τόσο στο Ισραήλ, όσο στην Παλαιστίνη.
«Πρέπει να σημειωθεί διάλογος και διαπραγμάτευση για το αποτέλεσμα, αλλά αν κάνουμε μόνο αυτό αποτυγχάνουμε και πάλι. Παράλληλα με αυτό πρέπει να υπάρξει αλλαγή εδώ και τώρα», είπε ο κ. Μπρομ εξηγώντας πως πρέπει να γίνουν βήματα με ρεαλισμό.
«Χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Δε λέω ότι θα γίνει σύντομα αλλαγή του πρωθυπουργού, αλλά θα μπορούσε να υπάρξει μια αλλαγή στον συνασπισμό. Υπάρχει τέτοια πρόθεση. Υπάρχει ανάγκη αλλαγής στο ισραηλινό πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.
Από την άλλη, συμπλήρωσε ότι οι πολίτες δεν πιστεύουν ότι υπάρχει εναλλακτική και εξήγησε πως «για να τους κάνεις να πιστέψουν στην εναλλακτική πρέπει να δημιουργήσεις την εναλλακτική».
Τόνισε δε, ότι ο λαός δεν πιστεύει πια στα λόγια των πολιτικών και έθεσε το παράδειγμα της Ελλάδας «όπου ο κόσμος δεν πιστεύει στα λόγια που λένε οι πολιτικοί. Συνεχίζουν να ψηφίζουν και ψηφίζουν εκείνους που, ας πούμε, τους κορόιδεψαν. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας εξελέγη λέγοντας πως δε θα παραδοθεί στη Γερμανία αλλά τελικά παραδόθηκε. Κι όμως, τον ψήφισαν. Γιατί; Γιατί δεν έβλεπαν άλλη εναλλακτική».