Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Τα μαύρα χάλια μας γράφει η Τelegraph


Ξεκινά η πιο κρίσιμη φάση των συζητήσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές μετά από τα ήδη ασφυκτικά μέτρα που έχουμε δεχθεί.
 
Η Telegraph φαίνεται να μας ανοίγει τα μάτια αφού αναφέρει ότι οι αντιπρόσωποι των θεσμών, θα  ξεσκονίσουν τα βιβλία και θα εξετάσουν την πρόοδο και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. 
Η ελληνική κυβέρνηση που θέλει να δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα για τις συζητήσεις δεν σταματά πουθενά και  προχώρησε ήδη στη ψήφιση μιας πρώτης δέσμης μέτρων που έχουν να κάνουν με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και τη φορολογία.
 
Αν δεν επιβάλει 48 προαπαιτούμενα δυσκολότερα μάλιστα από την πρώτη δέσμη, δεν φαίνεται να μπαίνουν στα ταμεία μας τα δυο δις που ζητάμε. 
Δηλαδή παντού γκρεμός αφού οφείλει να δείξει ότι είναι αποφασισμένη να μετατρέψει τις απαιτήσεις των δανειστών σε νόμους του κράτους. Τότε μόνο  οι δανειστές θα  καταθέσουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ στα κρατικά ταμεία. Άλλωστε επίκειται και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα θέμα μείζονος σημασίας για το τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί το ζήτημα να τελειώσει ομαλά μέσα στο 2015. Κατά τον Ντανιέλ Νουί, μέλος της ΕΚΤ, κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. Μάλιστα, κρίνει πως το συνολικό ποσό που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες θα είναι κάτω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Η Telegraph αναφέρει πως το δεύτερο κύμα μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή αποτελούν μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση.
«Οι δανειστές θα επιμείνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει πρώτα στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, για να αποδείξει ότι είναι σταθερά δεσμευμένη στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν αυτό δεν οδηγεί σε άμεση εκταμίευση χρημάτων για τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει ο αναλυτής του Eurasia Group, Μουιτάμπα Ραχμάν. Για να συμπληρώσει: «Η δεύτερη δέσμη μεταρρυθμίσεων θα περιλαμβάνει μια σειρά από δύσκολα μέτρα. Πολλά περισσότερα από όσα περιείχε η πρώτη φουρνιά».
Την ίδια ώρα  τα έσοδα του κράτους δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά αφού υπάρχει μια σαφής υστέρηση της τάξης του 18%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα έπεσε στα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ .