Πέμπτη 02 Ιανουαρίου 2025 -

Αποχώρηση Παναγούλη από τη συζήτηση για τις άδειες των καναλιών



Με ενδοκυβερνητικές εντάσεις ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις άδειες των τηλεοπτικών καναλιών στις αρμόδιες Επιτροπές.

Την αντίθεση της στη διαδικασία «εξπρές» εξέφρασε η αντιπολίτευση καθώς και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης, ο οποίος αποχώρησε από τη συζήτηση.

Τελικά, κατόπιν ψηφοφορίας, αποφασίστηκε ότι το Σάββατο θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου. Υπέρ ψήφισαν 37 βουλευτές και 29 κατά.

«Η κυβέρνηση δεν κανονίζει τίποτα εν κρυπτώ. Θα επιδιώξει στη διάρκεια της συζήτησης και αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις» επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για μείζον θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών, διαφωνώντας με τη σύμπτυξη της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Επειδή μόλις χθες το βράδυ στις 21.15 ειδοποιηθήκαμε ότι σήμερα το πρωί στις 10:00 στην Επιτροπή θα αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο αριθμεί 342 σελίδες, και επειδή εγώ δεν ανήκω σε έναν από τους δέκα σοφούς του ασφαλιστικού, εις ένδειξη διαμαρτυρίας, αποχωρώ από τη συζήτηση» δήλωσε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης κι έφυγε από την αίθουσα.

Στη συνέχεια, ο κ. Παναγούλης έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook: «Αποχώρησα σήμερα το πρωί από τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τις άδειες των καναλιών – τα οποία λυμαίνονται οι ολιγάρχες εδώ και 25 χρόνια- διαμαρτυρόμενος προς τον παριστάμενο Πρόεδρο της Βουλής και τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας. Ας εκληφθεί η ενέργειά μου αυτή, ως πρώτη κίνηση απέναντι σε μια αντίληψη νομοθεσίας… fast track, ακόμη και όταν πρόκειται για νομοσχέδιο που επιβάλλει κανόνες. Κανόνες όμως έχει και το Κοινοβούλιο…».

Νωρίτερα τις ενστάσεις τους είχαν εκφράσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης: 

- Ο Λευτέρης Αυγενάκης από πλευράς ΝΔ είπε ότι το κόμμα του θέλει να θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας και επεσήμανε ότι «δεν έχουμε καμία ημερομηνία που πρέπει να προλάβουμε». «Να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία. Δεν μπορεί να συμπιέζονται έτσι οι χρόνοι», υποστήριξε. «Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια» φώναξε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας παρεμβαίνοντας λέγοντας ότι «επιφυλάσσεται ασφυκτική μεταχείριση στο νομοσχέδιο».

- Από το ΠΑΣΟΚ ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου σημείωσε ότι «αδικείτε την δική σας πρωτοβουλία γιατί υπό τις συνθήκες αυτές η συναίνεση είναι πολύ δύσκολη. Είναι μείζον ζήτημα ποιότητας της δημοκρατίας και από την άλλη έρχονται ρυθμίσεις που θέλουν συζήτηση. Δημιουργούνται βάσιμες ή αβάσιμες υποψίες ότι εδώ πάμε να τελειώνουμε γρήγορα - δεν λέω ότι θέλετε να κρύψετε κάτι».

- Από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας είπε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει γιατί πηγαίνει με αυτές τις διαδικασίες. Δεν είναι επείγον. Είναι υπερεπείγον. Παίζουμε με τις λέξεις», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν άρθρα πέρα από αυτά που υπήρχαν στη διαβούλευση».

- «Απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για το ραδιόφωνο», είπε ο εισηγητής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προσθέτοντας ότι «υπάρχουν άσχετες διατάξεις για πρατηριούχους, εστιάτορες». «Αυτό το "δεν είναι επείγον, απλώς συμπτύσσουμε τους χρόνους" είναι για τα παιδάκια» σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Ιάσωνας Φωτήλας.

- «Το νομοσχέδιο αποτελεί σώρρευση νομοσχεδίων», είπε και ο Γιώργος Καρράς από την Ένωση Κεντρώων εκτιμώντας ότι «ο χρόνος δεν επαρκεί».