Αρχικά, τουρκικά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για αυτοκτονία και ανέφεραν πως η άτυχη Σάτον είχε δώσει τέλος στη ζωή της επειδή δεν είχε χρήματα για να αγοράσει νέο εισιτήριο αφού είχε χάσει ανταπόκριση για το Ιράκ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η γυναίκα επαναλάμβανε στους εργαζομένους του αερολιμένα ότι δεν διέθετε χρήματα για να αποκτήσει εισιτήριο με προορισμό το Ιρμπίλ.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό αρχίζει να καταρρέει, καθώς σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο Habert Turk η 50χρονη αναπληρώτρια διευθύντρια για το Ινστιτούτο Πολέμου και Ειρήνης για το Ιράκ είχε στο πορτοφόλι της 2.300 ευρώ. Επομένως, η γυναίκα εφόσον είχε χάσει την πτήση της θα μπορούσε να αγοράσει καινούριο εισιτήριο.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κλειστό κύκλωμα του αεροδρομίου, η Σάτον φαίνεται να περπατά ατάραχη στον χώρο και να συνομιλεί με εργαζομένους. Τίποτα δεν μαρτυρούσε ότι λίγη ώρα αργότερα θα βρισκόταν νεκρή από ταξιδιώτες στην τουαλέτα του «Ατατούρκ».
Επισημαίνεται, πως η Σάτον επέστρεφε στο Ιράκ έπειτα από σύντομη παραμονή στο Λονδίνο όπου είχε μεταβεί για να παραστεί στο μνημόσυνο του προκατόχου της στο Ινστιτούτο Πολέμου και Ειρήνης για το Ιράκ, Αμμάρ αλ Σαμπαντέρ, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του σε βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη τον περασμένο Μάιο.
Την ίδια στιγμή, κανείς από τους φίλους και συναδέλφους της δε μοιάζει να πιστεύει στο σενάριο της αυτοκτονίας, μιλώντας για τον δυναμισμό της και την όρεξη για ζωή.
Η Βανέζα Φαρ, η οποία συνεργάστηκε με την Σάτον στην Παγκόσμια Οργάνωση Γυναικών για την Ειρήνη και την Ελευθερία δήλωσε: «Κανείς από εμάς πιστεύει ότι αφαίρεσε τη ζωή της.
Αλλά όλοι μας γνωρίζουμε ότι είχε προσελκύσει αρνητική προσοχή για την άρνησή της να παραμείνει σιωπηλή σχετικά με όσα υποφέρουν οι γυναίκες ακόμα και ενώπιον αξιωματούχων του ΟΗΕ, πολιτικών και ηγετών».
Όπως είπε η Φαρ «το έργο της ήταν εξαιρετικά δύσκολο και ήταν ατρόμητη υπερασπίστρια των γυναικείων δικαιωμάτων, αλλά ήταν ένας ισχυρός και χαρούμενος άνθρωπος που με πάθος εργαζόταν και ήταν αγαπητή από πολλούς».
Παράλληλα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Άντονι Μπόρντεν έκανε λόγο για μία γυναίκα που αφιερώθηκε στην δημοσιογραφία, ενώ σχετικά με όσα ελέχθησαν για την αδυναμία της να πληρώσει δεύτερο εισιτήριο είπε: «Η Σάτον ήξερε ότι η οργάνωση θα πλήρωνε για τη νέα πτήση. Δεν θα υπήρχε θέμα για τα χρήματα. Αλλάζουμε εισιτήρια συνέχεια».
Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου, η Σάτον είχε αναλάβει να «τρέξει» ειδικό πρόγραμμα στο Ιρμπίλ και είπε: «Όλα όσα γνώριζα για εκείνη και όσα γνώριζαν οι φίλοι της υποδηλώνουν έναν άνθρωπο με δύναμη για τη ζωή και θετική ματιά με πολλή δουλειά μπροστά της, έτσι η ιδέα ότι θα μπορούσε να αφαιρέσει τη ζωή τους ξεπερνά όσα ξέραμε για την Τζάκι».