Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2024 -

Τα κυριότερα σημεία του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες


Κατατέθηκε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά με τίτλο «Αδειοδότηση παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης - ίδρυση συνδεδεμένης με την ΕΡΤ Α.Ε. ανώνυμης εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής - ρύθμιση θεμάτων Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) - Εθνική Επικοινωνιακή Πολιτική, Οργάνωση της Επικοινωνιακής Διπλωματίας - Σύσταση Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας και Μητρώου Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης - τροποποίηση διατάξεων Ν. 4070/2012 (ΦΕΚ Α’82/2012) και άλλες διατάξεις».
 
Σύμφωνα με τις διατάξεις του προς ψήφιση σχεδίου νόμου το οποίο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια, προβλέπονται μεταξύ άλλων, τα εξής:
 
Ο τρόπος αδειοδότησης των παρόχων τηλεοπτικού σήματος θα γίνεται μέσω του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) μέσω δημοπρασίας.
 
Η χρονική διάρκεια των αδειών θα είναι δεκαετής με ελάχιστο καταβεβλημένο κεφάλαιο για τη χορήγηση άδειας, τα 8.000.000 ευρώ για ενημερωτικό πρόγραμμα γενικού περιεχομένου, 5.000.000 ευρώ για ενημερωτικό πρόγραμμα θεματικού περιεχομένου και 2.000.000 ευρώ όταν αφορά μη ενημερωτικό πρόγραμμα.
 
Συστήνεται ανώνυμη εταιρεία συνδεδεμένη με την ΕΡΤ Α.Ε. με την επωνυμία «ΕΡΤ Δίκτυο Επίγειας Ψηφιακής Ευρυεκπομπής - ΕΡΤnet Α.Ε.» (στο εξής «Εταιρία» με σκοπό την εκμετάλλευση και διαχείριση του ψηφιακού δικτύου και την παροχή υπηρεσιών.
 
Για την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Ρυθμίζονται η εξειδίκευση των προσώπων που επιλέγονται ως μέλη της ΕΕΤΤ, το ασυμβίβαστο των μελών της, και επανακαθορίζεται η πειθαρχική διαδικασία για πειθαρχικά παραπτώματα, ποινές κ.λπ.
 
Όσον αφορά την άσκηση της Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής αποσαφηνίζεται ότι αυτή θα καθορίζεται από την κυβέρνηση και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και θα εφαρμόζεται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας (ΓΓΕΕ) με κατάρτιση τριετούς στρατηγικού σχεδίου για την επίτευξη των στόχων της Εθνικής Επικοινωνιακής Πολιτικής με δεσμευτικό χαρακτήρα για τους εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου. Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των θέσεων προσωπικού στα γραφεία Τύπου του εξωτερικού, ενώ συστήνονται δύο νέα γραφεία σε Ερμπίλ και Ρίο ντε Τζανέϊρο.
 
Συστήνεται ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας Α.Ε.» (ΕΚΟΜΕ) με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων στους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και στην εξειδικευμένη υποβοήθηση των σχετικών επικοινωνιακών πολιτικών του Δημοσίου, ενώ θα διατηρεί κινηματογραφικό αρχείο.
 
Συστήνεται Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης το οποίο θα υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στο οποίο θα καταχωρούνται τα στοιχεία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον χώρο.
 
Για την τιμολόγηση των διαφημίσεων οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν από 2.1.2016 όπως ορίστηκε στο άρθρο 12 του ν.2328/1995.