Κρίσιμο θα είναι το λεγόμενο μεταβατικό διάστημα από τη στιγμή που θα γίνει η προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών μέχρι τη δημοπράτησή τους από το μελλοντικό ΕΣΡ.
Το διάστημα αυτό θα συνεχίσουν να εκπέμπουν οι υφιστάμενοι σταθμοί, εκτός κι αν κάποιοι επιλέξουν το κλείσιμο των εταιρειών τους, και συνεπώς τη διακοπή της μετάδοσης του προγράμματός τους, μέχρι την υποβολή της νέας αίτησης.
Όπως εκτιμάται, θα υπάρξουν κι άλλοι που θα κάνουν την εμφάνισή τους το προσεχές διάστημα και θα επιχειρήσουν να εκπέμψουν μέσω της Nova και του OTE TV, καθώς οι δύο πλατφόρμες προσεγγίζουν ήδη ένα κοινό περίπου 900.000 συνδρομητών.
Ο νόμος επιτρέπει, έπειτα από έγκριση του ΕΣΡ, τη μετάδοση τηλεοπτικού προγράμματος, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις, με δορυφορικό σήμα σε όλη την Ελλάδα στους συνδρομητές.
Κι αυτό θα γίνει διότι υπάρχει η ανάγκη κατοχύρωσης «θέσης» στην επόμενη μέρα της τηλεόρασης ή διότι η κυβέρνηση εκτιμά πως θα χρειαστεί «υποστήριξη» στη σύγκρουση με τη διαπλοκή.
Ο νόμος για τις άδειες που ψήφισε η κυβέρνηση δείχνει ότι δεν υπολογίζει εκείνους που εκπέμπουν μέχρι σήμερα και επέλεξαν, αντί να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, να το παλέψουν και να συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία, χωρίς να δημιουργήσουν κι άλλους ανέργους.