Τρίτη 16 Απριλίου 2024 -

Η Σάλμα Χάγιεκ δηλώνει θύμα παρενόχλησης του Γουάινστιν



Το να παρακολουθεί κανείς τη λίστα των θυμάτων του Χάρβεϊ Γουάινστιν είναι πλέον πολύ δύσκολο, αφού αυτή μεγαλώνει καθημερινά με όλο και περισσότερες γυναίκες να λύνουν τη σιωπή τους για τη σεξουαλική παρενόχληση στις οποίες τις υπέβαλε ο διάσημος παραγωγός του Χόλιγουντ.

Παρ' όλα αυτά, η νέα προσθήκη στον μακρύ κατάλογο των γυναικών που δέχτηκαν εκβιασμό για να υποκύψουν στις ορέξεις του Γουάινστιν αξίζει ιδιαίτερη προσοχή. Πρόκειται για μια διάσημη ηθοποιό που δεχόταν τις ανήθικες προτάσεις του παραγωγού επί μια δεκατία, συνοδευόμενες μάλιστα με απειλές κατά της ζωής της!

Όπως αποκάλυψε η εντυπωσιακή Σάλμα Χάγιεκ σε ένα δυνατό άρθρο της στους New York Times, ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν προσπαθούσε εδώ και μια δεκαετία να τη ρίξει στο κρεβάτι, επιστρατεύοντας όλα τα ανήθικα μέσα που είχε στη διάθεσή του. Όταν συνειδητοποίησε δε ότι δεν θα λάμβανε ποτέ θετική απάντηση στις προτάσεις του «να κάνουν μαζί ντους», «να της κάνει μασάζ», «να βάλει μια φίλη του να της κάνει μασάζ» και «να ξαπλώσει γυμνή με μια άλλη γυναίκα», χρησιμοποίησε τον εκβιασμό και την επιθετική προσέγγιση για να πετύχει τον σκοπό του.

 Στο άρθρο της στους NYT η Χάγιεκ περιγράφει πώς απείλησε να δώσει σε άλλη πρωταγωνίστρια τον ρόλο της Φρίντα Κάλο, παρά το γεγονός ότι η ηθοποιός είχε περάσει πολλά χρόνια κάνοντας έρευνα και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ομώνυμη βιογραφική ταινία, που αποτελούσε για εκείνη «όνειρο ζωής».

Όταν εκείνη κατέφυγε στο δικαστήριο και απέσπασε μια απόφαση που τη δικαίωνε, αυτός όχι μόνο δεν υποχώρησε αλλά φαίνεται πως έγινε ακόμα πιο πιεστικός. Άρχισε να την εκβιάζει ώστε να δίνει το «παρών» στα προσωπικά του πάρτι με μοντέλα, τα οποία - όπως ανακάλυψε αργότερα - ήταν ιερόδουλες. Επίσης εμφανιζόταν ακάλεστος στο δωμάτιο του ξενοδοχείου της ενώ κάποτε, εξοργισμένος από τις αλλεπάλληλες αρνήσεις της, είχε απειλήσει να βάλει να τη σκοτώσουν. «Μη νομίζεις ότι δεν μπορώ να το κάνω», είχε πει χαρακτηριστικά.

Όταν τελικά η Χάγιεκ κατάφερε με πολλά βάσανα να γυρίσει την ταινία για τη ζωή της θρυλικής Μεξικάνας ζωγράφου, ο Γουάινστιν την απείλησε ότι δεν θα την έβγαζε ποτέ στο σινεμά αν η Χάγιεκ δεν γυρνούσε μια λεσβιακή σκηνή με την συμπρωταγωνίστριά της, Άσλεϊ Τζαντ (επίσης θύμα του παραγωγού). Ενώ ήταν αρχικά κάθετη ότι δεν επρόκειτο να το κάνει, τελικά η Χάγιεκ υπέκυψε φοβούμενη ότι η η δουλειά ετών για μια ταινία που είχε σχεδόν ολοκληρωθεί θα πήγαινε στράφι.

Να πώς περιγράφει την ημέρα που αναγκάστηκε να δώσει στον Γουάινστιν αυτό που ήθελε: «Για πρώτη φορά και τελευταία φορά στην καριέρα μου, έπαθα νευρικό κλονισμό. Το σώμα μου άρχισε να τρέμει ανεξέλεγκτα, μου κόπηκε η αναπνοή και άρχισα να κλαίω, χωρίς να μπορώ να το ελέγξω στο ελάχιστο. Δεν ήταν επειδή θα ήμουν γυμνή σε μια σκηνή με μια άλλη γυναίκα. Ήταν επειδή θα ξεγυμνωνόμουν μαζί της για χάρη του Γουάινστιν. Αλλά τότε δεν μπορούσα να το αποκαλύψω σε κανέναν. Τελικά πήρα ένα ηρεμιστικό και κατάφερα να γυρίσω τη σκηνή».

Η εξαιρετική ερμηνεία της Χάγιεκ στην ταινία για τη ζωή της Φρίντα Κάλο της κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ, παρά το γεγονός ότι ο παραγωγός της έλεγε συνεχώς ότι «το μόνο που άξιζε πάνω της και που μπορούσε να πουλήσει» ήταν το γυμνό της σώμα, αφού ήταν «τελείως ατάλαντη».