Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024 -

"Έφυγε" από την ζωή θρύλος της ελληνικής δημοσιογραφίας!



Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος που πέθανε σε ηλικία 88 ετών ήταν πολέμιος της χούντας και των δύο «εγκεφάλων» της στην Ουάσιγκτον.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 ο θρόνος του Ρίτσαρντ Νίξον άρχισε να τρίζει. Ο ένοικος του Λευκού Οίκου, με το δεξί του χέρι, Χένρι Κίσινγκερ, επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τη βρήκαν από έναν Έλληνα ρεπόρτερ στις ΗΠΑ. 

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος, που είχε μπει στο στόχαστρο τόσο των Ελλήνων συνταγματαρχών-πραξικοπηματιών, όσο και των καθοδηγητών τους, αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. 

Ο λόγος ήταν τα άρθρα του ως δημοσιογράφου της “Herald Tribune”, κατά των απριλιανών και των πέραν του Ατλαντικού αφεντικών τους. 

Στα αρχεία του αμερικανικού συμβουλίου εθνικής ασφαλείας υπήρχε φάκελος με τον τίτλο «Θάνατος του Δημητρακόπουλου σε ελληνικές φυλακές». 

Όμως, όταν ο Χένρι Κίσινγκερ απομακρύνθηκε από την εξουσία, πήρε τα έγγραφα μαζί του. 

Ο Ηλίας Δημητρακόπουλος γλίτωσε, ως εκ θαύματος, από απόπειρες απαγωγής και δολοφονίας που έγιναν επανειλημμένως εναντίον του. 

Τις είχαν ενορχηστρώσει ελληνικές και αμερικανικές υπηρεσίες. 

Σε μία περίπτωση εστάλη ελληνικό υποβρύχιο στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Νόρφολκ για να τον πάρει διά της βίας στην Αθήνα. 

Εννοείται ότι για τη δράση του τού αφαιρέθηκε από τους δικτάτορες η ελληνική ιθαγένεια, το 1970. 

Στις ΗΠΑ ο Δημητρακόπουλος έγινε πολιτικός σύμβουλος του γερουσιαστή των Δημοκρατικών και υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μαγκόβερν, και προσπάθησε να συντονίσει τον αντιδικτατορικό αγώνα ερχόμενος σε επαφή με πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς όπως ο Τεντ Κένεντι. 

Μάλιστα, ήταν αυτός που αποκάλυψε τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Ρίτσαρντ Νίξον από τον Τομ Πάπας. 

Ο ελληνοαμερικανός κροίσος των πετρελαίων (σ.σ. «Esso Papas») έδωσε, παράνομα, 549.000 δολάρια στη χούντα, η οποία με τη σειρά της τα έστειλε για τον προεκλογικό αγώνα του Ρίτσαρντ Νίξον και του Σπύρου Άγκνιου, το 1968. 

Την πληροφορία αυτή ο Δημητρακόπουλος την έδωσε στον Λάρυ Ομπράϊαν, τότε πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού κόμματος, και οδήγησε στο περίφημο σκάνδαλο Watergate και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του Νίξον από το προεδρικό αξίωμα (1974). 

Μαζί του αποχώρησε από το προσκήνιο και ο Κίσινγκερ. 

Μετά την κατάρρευση της Χούντας επέστρεψε στην Ελλάδα. Για την προσφορά του τιμήθηκε από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ. 

Παρόντες ήταν ο γερουσιαστής Τζορτζ Μαγκόβερν, ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, Σέιμουρ Χερς, ο δημοσιογράφος Κρίστοφερ Χίτσενς και άλλοι. 

Έζησε από το 1967 μέχρι το 2015 στην Ουάσιγκτον και πέθανε στην Αθήνα, την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου.