Τετάρτη 01 Ιανουαρίου 2025 -

ΔΕΙΤΕ LIVE: Σκληρό «πόκερ» στη Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ



Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με σκοπό τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Της Διάσκεψης έχουν προηγηθεί βήματα της κυβέρνησης, προκειμένου να πετύχει τη συναίνεση της αντιπολίτευσης -και δη, της ΝΔ- για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. 

Στην εν εξελίξει Διάσκεψη, ωστόσο, οι διαφωνίες μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων είναι πολλές και εστιάζονται κυρίως στο πρόσωπο του κ. Πολύδωρα, αλλά στην αναφορά περί «αναστολής» (σ.σ. αντί κατάργησης) του «πυρήνα» του νόμου Παππά, με την τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Ανταποκρινόμενος στις αντιδράσεις των κομμάτων, έπειτα από περίπου τρεις ώρες συζητήσεων στη Διάσκεψη, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι προσχωρεί στην πρόταση υπέρ του ονόματος του Ροδόλφου Μορώνη για την προεδρία του ΕΣΡ και του Βασίλη Μουλόπουλου ως αντιπροέδρου, αποσύροντας την υποψηφιότητα Πολύδωρα. Έβαλε επίσης στο τραπέζι την υποψηφιότητα του Νίκου Κιάου ως μέλους, μετά την απόσυρση του ονόματος Πολύδωρα.

Η συνεδρίαση ακολούθως διακόπηκε για λίγο, καθώς τα κόμματα καλούνται πλέον να τοποθετηθούν επί της νέας πρότασης, που «κωδικοποιείται» ως εξής:

- Πρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης
- Αντιπρόεδρος: Βασίλης Μουλόπουλος
- και, αντί του Βύρωνα Πολύδωρα, μέλος ο Νίκος Κιάος.

Καθώς φαίνεται, ωστόσο, το σημείο αιχμής δεν είναι τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ, αλλά η διαφωνία που υπάρχει σχετικά με τη διατύπωση της τροπολογίας του υπουργού Επικρατείας, που αφαιρεί από τον ίδιο τις υπερεξουσίες που του έδινε ο προηγούμενος νόμος, που κρίθηκε τελικώς αντισυνταγματικός. «Κατάργηση» και όχι «αναστολή» ζητά η αντιπολίτευση, νομικούς λόγους επικαλείται η κυβέρνηση.

Η εισαγωγική εισήγηση Βούτση

Νωρίτερα, στην εισαγωγική εισήγησή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ζήτησε να υπάρξει διακομματική συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και ανέφερε ότι θα γίνει προσπάθεια, εντός μίας εβδομάδας, να γίνουν σεβαστές οι επιταγές του ΣτΕ όσον αφορά στις τηλεοπτικές άδειες.

Ο κ. Βούτσης ενημέρωσε τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων για την κατάθεση της κυβερνητικής τροπολογίας που προτείνει την αναστολή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά (σ.σ. προβλέπει τέσσερις άδειες και διαγωνισμό από Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και όχι από ΕΣΡ).

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «το ΣτΕ έχει αλλεπάλληλες αποφάσεις από το 2010 που θεωρεί μη νόμιμη τη διαδικασία παρατάσεων των προσωρινών αδειοδοτήσεων, που ήταν καθεστώς επι πολλά χρόνια. Υπό αυτή την έννοια η προσπάθεια που γίνεται και τώρα να υπάρξει τακτοποίηση, γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Επί πέντε χρόνια δεν υπήρξε προσπάθεια από τις εκάστοτε κυβερνήσεις για προσαρμογή-συμμόρφωση στις αποφάσεις του ΣτΕ. Τώρα, εντός μίας εβδομάδας γίνεται προσπάθεια συμμόρφωσης. Το λέω γιατί αυξάνονται οι τόνοι περί συμμορφώσεως επί των δικαστικών αποφάσεων». 

Επίσης, πρόσθεσε ότι το ζήτημα του ασυμβίβαστου που προκύπτει από την υποψηφιότητα του κ. Βύρωνα Πολύδωρα (σ.σ. είναι αρχηγός κόμματος) αντιμετωπίζεται μετά την ενδεχόμενη εκλογή του στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει ο νόμος: «Ότι είναι αρχηγός κόμματος είναι υπόψη μας. Ο  ίδιος θα μπορούσε να πει ότι "παύω να είμαι αρχηγός"».