Υλικά για 18 μερίδες:
- 5 αυγά, χωριστά οι κρόκοι και τα ασπράδια
- 1 κούπα σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
- 1 κούπα αμύγδαλα καβουρδισμένα, ανάλατα και κομμένα
- 4-4½ κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 330 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 2 κούπες ζάχαρη
- ελάχιστο αλάτι
- 1 κούπα χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Διαδικασία:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C και ντύνουμε με λαδόκολλα ένα ταψί διαμέτρου 32-34 εκ.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα (περίπου 7 λεπτά). Αλευρώνουμε μαζί τις σταγόνες σοκολάτας και τα αμύγδαλα με 1 κουταλιά από το αλεύρι.
Αναμειγνύουμε σε ένα μπολάκι το υπόλοιπο αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Χτυπάμε στο μίξερ, στη δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν.
Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους, το αλάτι και τον χυμό εναλλάξ με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε στο μείγμα το ξύσμα και τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα με κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, για να μην ξεφουσκώσει η μαρέγκα.
Τέλος, κάνουμε το ίδιο για τη σοκολάτα με τα αμύγδαλα. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 1 ώρα. Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν έχει ψηθεί η βασιλόπιτα μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο.
Την αφήνουμε να κρυώσει. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί, τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο, και να γράψουμε στην επιφάνεια της βασιλόπιτας το 2016 με ζάχαρη άχνη, αμύγδαλα ή σοκολάτα.