Υλικά:
2 ντομάτες, ώριμες αλλά σφιχτές
2 μπαλάκια μοτσαρέλα*
πέστο, ή ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Πλένετε τις ντομάτες και τις κόβετε ροδέλες.
Κόβετε ροδέλες και τη μοτσαρέλα και σε ένα πιάτο.
Στρώνετε διαδοχικά τις φέτες ντομάτας και μοτσαρέλας (είναι πιο ευπαρουσίαστη αν τις στρώσετε κυκλικά, με κάθε στρώση ντομάτας-μοτσαρέλας να “πατάει” λίγο στην προηγούμενη).
Βάζετε λίγο πέστο σε κάθε φέτα μοτσαρέλας ή περιχύνετε με μία “γραμμή” λάδι και πασπαλίζετε με ρίγανη.
Παραλειπόμενα:
Μην προσπαθήσετε να ταιριάξετε τις φέτες ντομάτας με τις φέτες μοτσαρέλας ως προς το σχήμα, δεν υπάρχει καμμία περίπτωση. Απλά ταιριάξτε τις μεγαλύτερες φέτες μεταξύ τους κ.ο.κ.
Μπορείτε, αν θέλετε, να αλατίσετε ελαφρά τη ντομάτα πριν τη προσθήκη της μοτσαρέλας. Εγώ δεν το κάνω, μου χαλάει τη γλύκα το αλάτι.
Κάποια στιγμή που ήμουν επαρχία και δεν έβρισκα μοτσαρέλα σε μπαλάκια, έφτιαξα ντοματοσαλάτα a la caprese: ντομάτα κομμένη, μοτσαρέλα τριμμένη (την πουλάνε σε φακελάκια για πίτσα) και πέστο, και καλό ανακάτεμα. Είναι βέβαια immitation έκδοση, αλλά απ’ το ολότελα...
Είναι τέλεια με όλα τα ζυμαρικά, με κάθε “ιταλικό” γεύμα, αλλά εγώ την τρώω και μόνη της, σαν ελαφρύ γεύμα.
*Αγοράζετε μοτσαρέλα σε μπαλάκια, είτε χύμα (θα την βάλουν σε κεσεδάκι με λίγο από το νερό της) είτε συσκευασμένη σε φακελάκι. Αν σας περισσέψει, μπορείτε να την φυλάξετε σε δοχείο με λίγο νερό, γιατί σκέτη στεγνώνει.