22
Φεβρουαρίου
2019
- 21:37
Τελευταία τροποποίηση στις 22 Φεβρουαρίου, 2019 - 21:37
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Για την μπεσαμέλ
40 γρ. βούτυρο
40 γρ. αλεύρι
1 κ.γ. αγγλική μουστάρδα
300 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
πιπέρι
αλάτι
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
Για τα τοστ
8 φέτες σπιτικό ψωμί του τοστ
40 γρ. βούτυρο
θυμάρι
πιπέρι
200 γρ. γκούντα τριμμένο
4 φέτες ζαμπόν
8 αυγά ποσέ ή τηγανητά
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
ρόκα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την μπεσαμέλ
- Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Με το που λιώσει το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε την αγγλική μουστάρδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα μας σε τρεις δόσεις (100 ml τη φορά) και φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά μετά από κάθε δόση.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε το πιπέρι, το αλάτι, το τριμμένο μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. Η μπεσαμέλ είναι έτοιμη όταν να βγουν οι πρώτες φουσκάλες.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ.
- Σκεπάζουμε με μία πλαστική μεμβράνη. Φροντίζουμε η μεμβράνη να εφάπτεται πάνω στη μπεσαμέλ.
- Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά για 2 ώρες.
Για τα Croque Madame
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 20 γρ. από το βούτυρο.
- Μόλις λιώσει, βάζουμε τις 2 φέτες από το ψωμί του τοστ μας στο τηγάνι, μαζί με λίγο θυμάρι.
- Με το που πάρουν χρώμα, γυρίζουμε από την άλλη μεριά.
- Μόλις είναι έτοιμες, αφαιρούμε από το τηγάνι και επαναλαμβάνουμε για τις υπόλοιπες φέτες (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα βούτυρο).
- Στην συνέχεια βάζουμε 1 κ.σ. από την μπεσαμέλ μας σε κάθε φέτα ψωμιού και την απλώνουμε.
- Ρίχνουμε από 25 γρ. τριμμένο τυρί σε κάθε φέτα και στις 4 φέτες προσθέτουμε και ζαμπόν.
- Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα, ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι από πάνω και λίγο πιπέρι.
- Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει ωραίο χρώμα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και βάζουμε πάνω από τις 4 φέτες που έχουν ζαμπόν τις φέτες που έχουν τυρί και μπεσαμέλ.
- Σερβίρουμε απλώνοντας πάνω σε πιάτο ή ξύλο κοπής λίγη ρόκα. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Βάζουμε από πάνω τις φέτες ψωμιού μας (τοστ μας). Μέχρι σε αυτό το σημείο η συνταγή λέγετε croque monsieur.
- Τέλος προσθέτουμε από δύο αυγά ποσέ ή τηγανητά αυγά σε κάθε τοστ και είμαστε να απολαύσουμε τα Croque Madame μας.