Για ένα μπωλ με διαστασεις 30χ30 περίπου
Μπισκότα βουτύρου (από την γιαγιά Elfriede)
160 γρ. βούτυρο παγωμένο σε κομματάκια
80 γρ. ζάχαρη
200 γρ αλευρι
40 γρ. κορν φλάουρ]
1 κρόκο αυγού
Βάλτε όλα τα υλικά στο κάδο του μίξερ και δουλέψτε τα μέχρι να επιτύχετε μια ομοιογενή ζύμη. Τυλίξτε την καλά με μμβράνη και βάλτ τη στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή και αποβραδύς. Σε καλά αλευρωμένο πάγκο, ανοίξτε τη ζύμη με τον πλάστη σε πάχος 5 χιλιοστών και κόψτε την σε τετραγωνάκια με μέγεθος 5χ5 ή σε ορθογώνια με μέγεθος 6χ4 ή σε ότι άλλο σχημα θέλετε. Ψήστε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στη προτελευτία σκάρα για περίπου 12 λεπτά. Βγάλτε τα και αφήστε τα να κρυώσουν. Γυλάξτε τα σε μπωλ καλά κλεισμενα. Τρώγονται ΚΑΙ σκέτα 5-5!!! Η ζυμη δεν θα πρέπει να μαλακώσει πολύ αν θέλετε να σας κόβοντια ευκολα. Είναι καλύτερα λοιπόν, αφού βάλτετε τη πρώτη λαμαρίνα, να βάλετε τη ζυμη για λίγο στο ψυγείο πριν συνεχίσετε με το δευτερο.
Για το παρφέ φράουλας
600 γρ. φράουλες πλυμένες και καθαρισμενες
120 γρ. ζάχαρη
400 ml κρέμα γάλακτος
6 κρόκους
100 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από ένα μικρό λαιμ ή μισό λεμόνι
60 γρ. φυστίκι αιγίνης χοντροκομμένο
1/2 φυσική βανίλια
Βάζετε την ζάχαρη με μισό ποτήρι σε ένα μεγάλο τηγάνι και ανακατευετε καλά. Το βαζετε να βράσει και το αφήνετε μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να αρχίσει η ζάχαρη να καραμελώνει, να αποκτάει δηλαδή ένα χρθσοκάστανο χρώμα. Αυτός - παρένθεση - είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος για να κάνετε καραμέλα, εφόσον η ζλαχαρη καραμελώνει ομοιόμορφα. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν ανακατευουμε καθόλου. Ότνα η ζάχαρη αποκ΄τησει το επιθυμητό χρωμα προσθέτουμε τις φράουλες τις οποίες έχουμε κόψιε σε κομμάτια. Ανακατευουμε και αφήνουμε να βράσουν εως ότου το ζουμί από τις φράουλες απόκτησει σιροπιαστή μορφή. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τις πολτοποιούμε. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυωσουν καλά.
Σε μπεν μαρί βάζουμε τους κρόκους με την άχνη, τη βανίλια και το ξύσμα και ανακατευουμε συνεχώς σε σχημα 8 με μια σπάτουλα μέχρι οι κρόκοι να αποκτήσουν κρεμώδη υφή. Αυτό διαρκεί περίπου 5 λεπτά. Μην το παρακάνετε γιατί αντί για παρφέ θα χετε ομελέτα. Σιγουρευτείτε επίσης ότι το μπωλ στο οποίο θα εχετε τους κρόκους δεν ακουμπάει στο νερό. Μην περιμενετε να σφίξει το μείγμα εντελώς. Κρυώνοντας πήζει. περάστ το από λεπτη σίτα για να κρατήσει τυχόν βρασμένα κομμάτια αυγού ωστε να μην μυρίσε η κρέμα σας και βάλτε το σκευος επάνω σε ένα άλλο σκευος με κρύο νερό. Ανακατεψτε το μέχρι να κρυώσει. Χτυπήστε τη κρέμα γάλακτος σε σφιχτή σαντιγύ. Ανακατέψτε αρχικά 200 γρ. από το κρυο πολτό φράουλας με την κρέμα και προσθέστε κατοπιν την σαντιγή. Καλύψτε ένα τάπερ ή πυρέχ με τις διαστάσεις που προανεφέθηκαν, με μεβράνη και στρώστε μια σειρά από μπισκότα Απλώστε την κρέμα και προσθεστε πάνω από αυτή τον υπόλοιπο πολτο φράουλας και το φυστικι. με ένα πιρουνι ανακατεψτε ελαφρά την επιφανεια ώστε ο πολτό και το φυστίκι να εισχωρησουν στην κρέμα και να κάνουν κύματα. Περάστε την επιφάνεια με μια σπάτουλα να λειάνει. Τοποθετήστε κατά τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα μπισκότα, σκεπάστε με μεβρανη και τοποθετήστε το παρφέ για τουλάχιστον 3 ώρες στην κατάψυξη. Βγάλτε το από την κατάψυξη, εαν το είχατε παραπάνω από 3 ώρες, αφήστε το περιπου 15΄λεπτά να μαλακώσει. Κόψτε το σε κομμάτια σλυμφωνα με τα μπισκότα και σερβιρετε το ή ακόμα καλύτερα....φατε το μονοι σας!
royal-coconut.blogspot