Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2025 -

Παραδοσιακά νηστίσιμα Ντολμαδάκια..



Στην Ελλάδα, μαγειρεύονται από άκρη σε άκρη. Τα ντολμαδάκια αποτελούν έναν εξαιρετικό μεζέ. Χορτοφαγικό και νηστίσιμο έδεσμα, εκείνα με το ρύζι ή αλλιώς «ορφανά», αλλά και εκλεκτό στην κρεατοφαγική τους εκδοχή. Ειδικότερα τα γιαλαντζί έχουν πάντα μια περίοπτη θέση στο τραπέζι της Σαρακοστής και σηματοδοτούν τη νηστεία.

Τα ντολμαδάκια αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής μας παράδοσης και της γαστρονομικής μας κουλτούρας. Στην μνήμη όλων μας υπάρχει η εικόνα της γιαγιάς που τυλίγει απαλά τα τρυφερά αμπελόφυλλα ετοιμάζοντας τους ντολμάδες μέσα σε μεγάλες κατσαρόλες. Όπως όμως και να τα αποκαλούμε, είτε ντολμαδάκια ή γιαπράκια ή σαρμαδάκια δεν παύουν να μας συνδέουν με την παράδοση μας και να μας επαναφέρουν μνήμες αλλοτινές.

Υλικα

  • 60 αμπελόφυλλα τρυφερά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 5 κ.σ. κουκουνάρι
  • 5 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 λεμόνι
  • 1 ντομάτα τριμμένη
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 ματσ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τη σάλτσα

  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο
  • 2 πρέζα/ες ζάχαρη
  • 3 ντομάτες μεγάλες ώριμες και σφιχτές
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε το ρύζι σε μπολ με νερό για 1 ώρα.

Έπειτα το βάζουμε σε σουρωτήρι και το ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο νερό να φύγει το άμυλο. Στραγγίζουμε καλά το ρύζι.

Στύβουμε 1 λεμονί στο ρύζι και ανακατεύουμε.

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σε τηγάνι σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα ξερά κρεμμύδια και τα φρέσκα κρεμμύδια για 3 με 4 λεπτά.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά, να λαδωθεί.

Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και σιγοβράζουμε για 6 με 7 λεπτά, ίσα το ρύζι να πιει τα υγρά του.

Ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και το πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά για τα ντολμαδάκια.

Τρίβουμε την ντομάτα μέσα στη γέμιση και την ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα και το υπόλοιπο λάδι.

Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα για 1 με 2 λεπτά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό να κοπεί ο βρασμός τους.

Τα στραγγίζουμε. Αφαιρούμε τυχόν χοντρά νεύρα στην άκρη του αμπελόφυλλου για τα ντολμαδάκια.

Παίρνουμε ένα αμπελόφυλλο στην παλάμη μας, με τα νεύρα προς τα πάνω, να τα βλέπουμε, βάζουμε μία κουταλιά γέμιση.

Κλείνουμε τα δύο πλαϊνά και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό.

Ομοίως φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα. Αν θέλουμε στρώνουμε όλη τη βάση από ένα ταψί με κληματόφυλλα ζεματισμένα.

Τοποθετούμε τα ντολμαδάκια, στην σειρά στο ταψί με την ένωση προς τα κάτω και κοντά κοντά το ένα με το άλλο.

 Για τη σάλτσα

Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά για τη σάλτσα.

Τα περιχύνουμε.

Σκεπάζουμε το ταψί και τα ψήνουμε για 20 λεπτά τα στους 180°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο.

Ξεσκεπάζουμε το ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο για 15 με 20 λεπτά μέχρι να μείνουν με το λάδι τους.

πηγη www.argiro.gr