Υλικά
600 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
120 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
60 γρ. ζάχαρη
7½ γρ. ζελατίνα σε φύλλα (1½ φύλλο των 5 γρ. ή 3 των 2,5 γρ.)
Σος
120 γρ. σοκολάτα λευκή, τεμαχισμένη σε πολύ μικρά κομμάτια
360 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
140 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
1 πορτοκάλι (ακέρωτο) - το ξύσμα του
Βάζουμε τα φύλλα ζελατίνας να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με κρύο νερό, ώστε να μαλακώσουν.
Στο μεταξύ, ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη σοκολάτα και τη ζάχαρη και τα βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι το μείγμα ν’ αρχίσει να βράζει και να φουσκώνει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας, αφού τα στραγγίξουμε από το νερό. Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν.
Aφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ανακατεύοντας συχνά και το αδειάζουμε σε ποτήρια. Αν θέλουμε να κρυώσει πιο γρήγορα, μπορούμε προηγουμένως να αδειάσουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ, το οποίο θα τοποθετήσουμε πάνω από παγάκια. Εκεί θα το ανακατέψουμε μέχρι να κρυώσει και να αρχίσει να πήζει.
Βάζουμε τα ποτήρια στο ψυγείο μέχρι να πήξει η πανακότα και σερβίρουμε με την σος.
Σος
Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος με το γάλα και το ξύσμα. Λίγο πριν πάρει βράση το μείγμα, το αδειάζουμε στη σοκολάτα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε τη σος να κρυώσει, πριν τη χρησιμοποιήσουμε.