Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Νηστίσιμο παστίτσιο



Νηστίσιμο παστίτσιο με κιμά σόγιας και βίγκαν μπεσαμέλ χωρίς αυγά.

Υλικά Συνταγής
Για τη νηστίσιμη-vagan μπεσαμέλ
100 γραμ. μαργαρίνη
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
λίγο μοσχοκάρυδο προαιρετικά
αλάτι
Για τα ψητά λαχανικά
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλη μελιτζάνα
2 κολοκύθια
2 πιπεριές
500 γραμ. μανιτάρια
250 γραμ. νηστίσιμο τυρί τριμμένο
2 φλ. έτοιμη σάλτσα ντομάτας
(ή 1 φλ. σάλτσα κιμά σόγιας)
12 φύλλα λαζάνια

Εκτέλεση
Για το νηστίσιμο παστίτσιο, κόβουμε πρώτα τα λαχανικά σε καρέ, τα βάζουμε σε λαμαρίνα, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς C, για περίπου 15′, μέχρι να μαλακώσουν.

Ετοιμάζουμε τη νηστίσιμη και vegan μπεσαμέλ χωρίς αυγά. Λιώνουμε τη μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε ανακατεύοντας για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα. Σταδιακά και πάντα ανακατεύοντας, προσθέτουμε το ζεστό ζωμό. Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει η κρέμα. Αλατίζουμε.

Σε πυρίμαχο, βουτυρωμένο σκεύος βάζουμε μια κουταλιά μπεσαμέλ. Κάνουμε μια στρώση λαζάνια, περιχύνουμε με σάλτσα ντομάτα ή κιμά σόγιας, κάνουμε μια στρώση λαχανικά.

Πασπαλίζουμε με λίγο νηστίσιμο τυρί. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Σάλτσα, τυριά και λαχανικά. Σκεπάζουμε με τα τελευταία λαζάνια. Περιχύνουμε με την υπόλοιπη νηστίσιμη μπεσαμέλ.

Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 25′ στους 180-200 βαθμούς C. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15-20 λετπά επιπλέον, να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Αφήνουμε να σταθεί σε σβηστό φούρνο για 10′, να τραβήξει τα υγρά του.