Κυριακή 27 Απριλίου 2025 -

Μπακαλιάρος στο φούρνο λεμονάτος με πατάτες και λαχανικά..



Υλικά

  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 1 πράσο
  • 1 καρότο
  • 1 ντομάτα ή λίγα ντοματίνια κομμένα
  • 4 πατάτες
  • 4-6 φιλέτα μπακαλιάρου
  • 1 κλων. σέλινο
  • 2 κλων. μαϊντανό
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • 250 ml νερό ή ζωμό ψαριού
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα λαχανικά, κρεμμύδια, πράσο, καρότο, σε λεπτές φέτες.

Κόβουμε τις πατάτες σε φέτες 1 εκατοστού.

Σε ταψί 32 εκατοστών βάζουμε σε μια στρώση τα λαχανικά.

Ακουμπάμε σε μια στρώση τις πατάτες.

Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Κόβουμε την ντομάτα σε τέταρτα και την βάζουμε στο ταψί.

Αν βάλουμε ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε στο ταψί μαζί με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Ακουμπάμε τα κλωνάρια μαϊντανού και σέλινου.

Ραντίζουμε με το ελαιόλαδο (κρατάμε 2 κ.σ. για το τελείωμα) και περιχύνουμε με 1 φλ. ζεστό νερό η ζωμό ψαριού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC, στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά, να μαλακώσουν οι πατάτες και να μελώσει η σάλτσα

Τα πρώτα 30 λεπτά ψήνουμε το φαγητό σκεπασμένο και μετά ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά.

Όταν ψηθούν τα λαχανικά προσθέτουμε το κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου στο φούρνο αφού το έχουμε αποψύξει σύμφωνα με τις οδηγίες.

Για τον μπακαλιάρο στο φούρνο

Βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου σε δίσκο.

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Αλείφουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου.

Όταν περάσουν τα 45 λεπτά ψησίματος, βάζουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου μέσα στα υλικά στο ταψί.

Ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού.

Ακουμπάμε λεπτές φέτες λεμονιού πάνω στο ψάρι.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 λεπτά.

Σβήνουμε το λεμονάτο μπακαλιάρο κι αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά στο σβηστό φούρνο.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε όσο ο μπακαλιάρος στο φούρνο λεμονάτος είναι ακόμα ζεστός και λαχταριστός.

Πασπαλίζουμε τα πιάτα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και τέταρτα λεμονιού.

Μυστικά

Ο μπακαλιάρος κατεψυγμένος στο φούρνο πρέπει να αποψυχθεί σωστά στην συντήρηση του ψυγείου.

Το κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου στο φούρνο μαγειρεύεται σε λίγα λεπτά.

Γι’ αυτό πρώτα ψήνουμε το ταψί με τα λαχανικά να μαλακώσουν. Όταν ψηθούν τα λαχανικά τότε προσθέτουμε το ψάρι.

πηγη Αργυρώ Μπαρμπαρίγου