Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2024 -

Κυριακάτικο τραπέζι: Κατσικάκι κρασάτο με φρέσκα κρεμμυδάκια και ντοματίνια



Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε κατσικάκι κρασάτο με φρέσκα κρεμμυδάκια και ντοματίνια.

Θα προσθέσουμε φρέσκο σκορδάκι και άνηθο ψιλοκομμένο, ξερό κρεμμύδι σε καρέ, μουστάρδα και λευκό κρασί. Θα σερβίρουμε το φαγητό μας με πατάτες τηγανητές ή πουρέ.

Καλή όρεξη.

Κατσικάκι κρασάτο με φρέσκα κρεμμυδάκια και ντοματίνια

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 1ώρα και 30′

Υλικά

1½ κιλό σπάλα κατσικιού σε μερίδες, με το κόκκαλο

1 κρεμμύδι ξερό, σε καρέ

8 κρεμμυδάκια φρέσκα - κρατάμε ολόκληρο το λευκό μέρος και ψιλοκόβουμε το τρυφερό πράσινο

2-3 σκορδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα ή 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

100 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 κ.σ. μουστάρδα της αρεσκείας μας

400 ml κρασί, λευκό ξηρό

100 ml ελαιόλαδο

λίγο αλεύρι

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε το κρέας.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κατσίκι για περίπου 4′-5′, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.

Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, για περίπου 2′-3′. Προσθέτουμε τα σκορδάκια και το λευκό μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2′, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να λαδωθούν καλά. Ρίχνουμε τη μουστάρδα, το αλατοπίπερο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Προσθέτουμε το κρέας, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 2′-3′ να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Ρίχνουμε τόσο ζεστό νερό ώστε σχεδόν να καλύψει το κρέας και μαγειρεύουμε για 4′-5′, μέχρι να αρχίζουν τα υγρά να κοχλάζουν. Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο πράσινο μέρος από τα κρεμμυδάκια, τα ντοματίνια, τον άνηθο, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για άλλα 10′.

Σερβίρουμε στα πιάτα και συνοδεύουμε με πατάτες τηγανητές ή πουρέ.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #97» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.