
υλικά
80 γρ. αλεύρι
80 γρ. ζάχαρη άχνη
3 μεγάλα αβγά
2 βανίλιες
για την κρέμα βουτύρου- σοκολάτας :
50 γρ. κουβερτούρα 60% κακάο, σε μικρά κομμάτια
120 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κρόκοι αβγών
2 κ.σ. κονιάκ
για τη γέμιση :
30 γρ. κουβερτούρα, σε μικρά κομμάτια
150 γρ. κρέμα γάλακτος, χτυπημένη σε σαντιγί με 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
μερικά μαρόν γκλασέ
παρασκευή
Ανάβουμε το φούρνο στους 200ο. Καλύπτουμε με χαρτί ψησίματος, βουτυρωμένο, ένα ορθογώνιο ταψάκι. Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια. Χτυπάμε τ' ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή. Χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τη βανίλια και τους κρόκους. Όταν αρχίσουν ν' αφρίζουν, προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε να ενσωματωθεί. Προσθέτουμε με κουτάλι τη μαρέγκα, σε τρεις- τέσσερις δόσεις, ανακατεύοντας απαλά. Στρώνουμε το μείγμα στο ταψάκι, σε στρώμα πάχους 1/2 εκ. Το ψήνουμε γιά 12'-13'. Μόλις κρυώσει λίγο, ραντίζουμε το πίσω μέρος του χαρτιού με νερό και ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι. Το τυλίγουμε σε χαλαρό ρολό.
Για να φτιάξουμε την κρέμα βουτύρου, χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα 2'-3'.
Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε.
Ανοίγουμε προσεκτικά το παντεσπάνι και απλώνουμε την κρέμα κάστανου- σοκολάτας. Το τυλίγουμε ρολό και το ακουμπάμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Απλώνουμε από πάνω την κρέμα βουτύρου, ομοιόμορφα. Κόβουμε λοξά τα δύο τελειώματα του κορμού και τοποθετούμε τα δύο ρολάκια που κόψαμε, πάνω στον κορμό, σαν ρόζους του ξύλου, καλύπτοντας την ένωση με κρέμα. Κάνουμε λοξές ραβδώσεις με το πιρούνι, μιμούμενοι τις ραβδώσεις του φλοιού. Πασπαλίζουμε ελαφρά με άχνη και στολίζουμε την πιατέλα με φρέσκα κόκκινα φρούτα ή διακοσμητικά φυλλαράκια.