Κυριακή 09 Φεβρουαρίου 2025 -

Χοιρινό μελωμένο κότσι στη λαδόκολα..



Μια εύκολη συνταγή για ένα υπέροχο, εύκολο και πεντανόστιμο πιάτο για το εορταστικό τραπέζι. Χοιρινό μελωμένο κότσι στη λαδόκολλα για το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και όχι μόνο. 

 Υλικά συνταγής

  • 4 κότσια, 1.500 γρ. /ένα με το κόκκαλο 
  • 1/2 κ.σ. ξερό φασκόμηλο ή δενδρολίβανο
  • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
  • χονδρό αλάτι, πιπέρι
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες 
  • 1/3 φλ. τσαγιού πετιμέζι ή μέλι διαλυμένο σε 2 κ.σ. χυμό λεμονιού [*]
  • 70 ml ελαιόλαδο

 Εκτέλεση συνταγής 

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το φασκόμηλο (ή το δεντρολίβανο), το ξύσμα, το χοντρό αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο. Προσθέτουμε 1 – 2 κουτ. σούπας από το μείγμα πετιμεζιού ή μελιού με λεμόνι και ανακατεύουμε, μέχρι να φτιάξουμε ένα σχετικά πηχτό μείγμα.
  2. Γυρίζουμε ένα κότσι ανάποδα, δηλαδή με το κόκαλο προς τα κάτω και το ψαχνό προς τα πάνω. Με τη λάμα ενός μαχαιριού κάνουμε δυο – τρεις βαθιές τομές στο ψαχνό (προσεκτικά, χωρίς να τρυπήσουμε τη χοντρή πέτσα) και σε κάθε τομή βάζουμε λίγο από το μείγμα πετιμεζιού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τα υπόλοιπα τρία κότσια. Τυλίγουμε το καθένα ξεχωριστά σαν πακετάκι σε ένα κομμάτι λαδόκολλας και στη συνέχεια το κάθε πακετάκι σε αλουμινόχαρτο, σχετικά σφικτά, για να μη διαφύγουν οι ζωμοί κατά το ψήσιμο.
  3. Σε μπόλ  ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με το υπόλοιπο πετιμέζι ροδιού. Βάζουμε τα κότσια σε ένα ταψί που να τα χωράει όσο γίνεται ακριβώς. Βάζουμε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170° C και ψήνουμε για 2 ώρες.
  4. Βγάζουμε τα κότσια από το φούρνο, τα ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο και τις λαδόκολλες προσεκτικά (για να μη χάσουμε τυχόν νόστιμα υγρά από τα πακέτα) και τα ξαναβάζουμε στο ταψί μαζί με τα τυχόν υγρά τους. Με ένα πινελάκι τα αλείφουμε με το μείγμα λαδιού – πετιμεζιού και τα ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η πέτσα τους. Σερβίρετε με καρότα και πατάτες φούρνου.

 [*] Αντί για πετιμέζι ή μέλι για ιδιαίτερη και υπέροχη γεύση μπορείτε να βάλετε πετιμέζι ροδιού. Το πετιμέζι ροδιού είναι ένα γλυκόξινο και πυκνό μείγμα από συμπυκνωμένο χυμό ροδιού και απλό πετιμέζι μούστου. Το βρίσκουμε πλέον σε μερικά παντοπωλεία και deli, συχνά με την ονομασία «ροιάς έμβαμμα».