Συστατικά για 8 μεριδες
300 γρ. νερό
500 γρ. γίγαντες
2 φύλλα δάφνης
1 κρεμμύδι ξερό
1 σκ. σκόρδο
2 κρεμμύδια φρέσκα
2 καρότα
1 πιπεριά κόκκινη
70 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. κρασί λευκό
400 γρ. ντομάτα κονκανσέ
½ ματσάκι μαϊντανό
4-5 κλωνάρια θυμάρι, μόνο τα φύλλα
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε τους γίγαντες σε νερό για 8-10 ώρες.
Μεταφέρουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα φασόλια, τα φύλλα δάφνης και βράζουμε για 1 ώρα μέχρι να μαλακώσουν.
Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα πυρίμαχο ταψί 25x35 εκ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι, κόβουμε σε φέτες το σκόρδο, κόβουμε τα φρέσκα κρεμμύδια σε ροδέλες, κόβουμε τα καρότα σε μικρές φέτες και την πιπεριά σε μικρά κυβάκια.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά που κόψαμε για 3-4 λεπτά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί, προσθέτουμε τη ντομάτα και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και όλο το μείγμα το ρίχνουμε στο ταψί με τους γίγαντες.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το νερό.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για αλλά 10-25 λεπτά να πάρει χρώμα.