Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 -

Αβγά ποσέ με ψητά κολοκυθάκια και ξινομυζήθρα



Υλικά

    • 4 κολοκυθάκια
    • 4 κουτ. σούπας ξινομυζήθρα
    • κορνφλάουρ

Για τα αβγά

    • 4 αβγά
    • 3 κουτ. σούπας ξίδι
    • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το γαρνίρισμα

  • φυλλαράκια ρόκας
  • ρίγανη φρέσκια
  • 1 ντομάτα μεγάλη, σε κυβάκια
  • ελαιόλαδο
 

Διαδικασία

Κόβετε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες, τα αλατίζετε και τα αφήνετε σε σουρωτήρι να μαραθούν για 30 λεπτά.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160οC. Πασπαλίζετε τα κολοκυθάκια με το κορνφλάουρ και τα τοποθετείτε κυκλικά σε τέσσερα λαδωμένα σαγανάκια ή ένα μεγάλο ταψί, σχηματίζοντας τέσσερις στρογγυλούς δίσκους σαν τηγανίτες (οι ροδέλες των κολοκυθιών πρέπει να μισοσκεπάζουν η μία την άλλη, όπως τα λέπια του ψαριού). Ψήνετε τα κολοκυθάκια στον φούρνο για 30 λεπτά.

Στο μεταξύ ετοιμάζετε τα αβγά: Βάζετε σε κατσαρολάκι δύο φλιτζάνια νερό με αλάτι και ξίδι. Όταν πάρει βράση το νερό, σπάτε ένα ένα τα αβγά μέσα σε φλιτζανάκι του καφέ και τα ρίχνετε με τη σειρά στο νερό. Αφήνετε τα αβγά να βράσουν μέχρι να πήξουν και ύστερα τα μεταφέρετε με τρυπητή κουτάλα σε μπολ με κρύο νερό για μερικά λεπτά. Αφήνετε να στεγνώσουν σε χαρτί κουζίνας.

Όταν ψηθούν οι βάσεις των κολοκυθιών τα μεταφέρετε με φαρδιά σπάτουλα ένα ένα σε τέσσερα πιάτα -αν χρησιμοποιήσετε ατομικά σκεύη, τα αφήνετε εκεί. Προσθέτετε στο καθένα από μία κουταλιά σούπας ξινομυζήθρα και ένα αβγό ποσέ, πασπαλίζετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και γαρνίρετε με φυλλαράκια ρόκας, ρίγανη και κυβάκια ντομάτας. Περιχύνετε με ελαιόλαδο και σερβίρετε αμέσως.

Φωτογραφία: Κων/νος Καφίρης - Food styling: Elena Jeffrey

Tips

Για να κοπούν ομοιόμορφα και πολύ λεπτές οι ροδέλες των κολοκυθιών, χρησιμοποιείτε τον τρίφτη του λάχανου.