
Η σκορδαλιά, γνωστή και ως αλιάδα, είναι ένα συνοδευτικό πιάτο που μοιάζει με πουρέ. Οι παραλλαγές της είναι άπειρες αντικατοπτρίζοντας την ποικιλία των γεύσεων της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η αγιορείτικη εκδοχή της σκορδαλιάς είναι αναμφίβολα από τις πιο γευστικές και λιγότερο αναμενόμενες.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για την αγιορείτικη σκορδαλιά είναι:
1,5 φλιτζάνι τσαγιού σπανάκι πλυμένο, ψιλοκομμένο και ζεματισμένο
1,5 φλιτζάνι τσαγιού καρύδια
1 φλιτζάνι τσαγιού ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
1 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
3 σκελίδες σκόρδο
Ξύδι ή χυμός λεμονιού
Αλάτι
Επί το έργον:
Αν έχουμε μπλέντερ, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί να χτυπηθούν, πρώτα σε σιγανή και έπειτα στη μεσαία ταχύτητα. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, κάνουμε τη σκορδαλιά κατά τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή στο γουδί.