Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 -

Κύπρος: Καταγραφή και σάρωση με Sonar στην Κόκκινη Λίμνη.. (εικόνες)



Oι ελπίδες για εντοπισμό των σορών των θυμάτων του 35χρονου στρέφονται στο υπερσύγχρονο ηχοεντοπιστικό σύστημα Sonar που έφθασε αργά χθες στην Κύπρο και το πρωί του Σαββάτου «έπιασε» δουλειά. Σήμερα πραγματοποιήθηκε καταγραφή και σάρωση από το σύστημα Sonar και αύριο αναμένονται αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, το σύστημα Sonar εγκαταστάθηκε γύρω στις 8.30 το πρωί στη λίμνη στο Ξυλιάτο, όπου και δοκιμάστηκε. Στο σημείο βρέθηκε και ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας.

Ακολούθώς μεταφέρθηκε στην Κόκκινη Λίμνη, όπου γύρω στις 13:00 άρχισε να καταγράφει τι έχει ο πυθμένας της Λίμνης. Εκεί, προηγήθηκαν προετοιμασίες για υποδοχή του συστήματος Sonar.

Το σύστημα σάρωσε το περιεχόμενο της λίμνης, ενώ δεν αναμένεται σήμερα να πραγματοποιηθεί κατάδυση. Έρευνα πραγματοποίησε και η ρομποτική κάμερα.

Αναλόγως των δεδομένων, οι αρμόδιοι θα λάβουν αύριο αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουν. Υπενθυμίζεται ότι αναζητούνται τρεις σοροί, μιας γυναίκας και δύο κοριτσιών, σε Ξυλιάτο και Μιτσερό.

Σε δηλώσεις του ο Ισπανός χειριστής του Sonar, Αλεχάντρο Παλμέιρο, εξήγησε τι είναι αυτό το σύστημα, σημειώνοντας πως όλα θα εξαρτηθούν από το βάθος των νερών.

Τονίζοντας ότι το σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν με επιτυχία και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα, είπε.

Όπως προκύπτει, το Sonar θα κάνει σάρωση του βυθού και ακολούθως θα γίνει ανάλυση προκειμένου να ανασυρθεί οποιοδήποτε αντικείμενο. Η επιχείρηση σάρωσης αναμένεται να είναι πολύωρη.

 

Ο υπεύθυνος της εταιρείας Brasal, Εντουάρντ Μπράνκο, σημείωσε ότι θα ερευνηθούν κι άλλα σημεία της λίμνης. Εξήγησε πως η Κόκκινη Λίμνη είναι πολύ επικίνδυνη για τους δύτες, αφού το νερό είναι τοξικό και πρέπει να χρησιμοποιηθεί ειδικός εξοπλισμός.

Επεσήμανε ότι η ΕΜΑΚ έχει την πλήρη υποστήριξη της εταιρείας και αργότερα το απόγευμα θα επιχειρήσει ο υδατογράφος εντός της λίμνης. Εξήγησε ότι ίσως αύριο να ανακοινωθούν αποτελέσματα.

 
 Υπενθυμίζεται ότι κατά τις χθεσινές έρευνες στην Κόκκινη Λίμνη δεν ανευρέθηκε οτιδήποτε και οι έρευνες διακόπηκαν λίγο μετά το μεσημέρι.

Στο μεταξύ χθες ταυτοποιήθηκε η δεύτερη σορός που ανευρέθηκε στο φρεάτιο στο Μιτσερό και η οποία ανήκει στην Arial Palanas Lozano, την οποία είχε κατονομάσει ο 35χρονος ίλαρχος.

Αύριο το πρωί, ο 35χρονος θα οδηγηθεί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησής του.

 
 

Πηγή: Philenews