ΜΟΣΧΑ. Ο δείκτης της παιδικής θνησιμότητας μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2015 έφτασε 6,6 παιδιά ανά χίλια που γεννήθηκαν ζωντανά και μειώθηκε σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά κατά 13,2%.
Τη δήλωση αυτή έκαναν στο γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας με αναφορά στον Ντμίτρι Ντεγκτιαριόφ, αναπληρωτή διευθυντή σε θέματα της επιστήμης του Επιστημονικού Κέντρου Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Νεογνολογίας του Β.Ι.Κουλακόφ του Υπουργείου Υγείας της Ρωσίας.
"Η παιδική θνησιμότητα μειώθηκε από 8,6 ανά 1000 παιδιά που γεννήθηκαν ζωντανά το 2012 μέχρι 7,4 το 2014. Το πρώτο εξάμηνο του 2015 η τάση μείωσης αυτού του δείκτη διατηρήθηκε, έφτασε 6,6, και ο δείκτης αυτός είναι λιγότερος από το δείκτη της περσινής χρονιάς κατά 13,2%", τονίζει ο Ντεγκτιαριόφ.
Ο Ντεγκτιαριόφ τόνισε ότι η παιδική θνησιμότητα σε ηλικία κάτω του ενός έτους σε πολλά σημεία εξαρτάται από κοινωνικούς παράγοντες. Έτσι, το 2013 23,5% παιδιά που πέθαναν στο νοσοκομείο σε ηλικία κάτω του ενός έτους πέθαναν μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο από τη στιγμή της γέννησής τους, 14,8% πέθαναν στο σπίτι που πιστοποιεί ότι οι γονείς αργά απευθύνθηκαν στους γιατρούς. Επίσης το ρόλο παίζει η θνησιμότητα από εξωτερικούς παράγοντες: αλκοολισμός και ναρκομανία γονέων, άρνηση των έγκυων από την παρακολούθηση σε γυναικολογικές κλινικές, ανεπαρκής φροντίδα του βρέφους, ειδικότερα, ελαττώματα κατά τον θηλασμό και τη φροντίδα.