Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 -

Υπαναχωρεί ο Ολάντ στα σχέδια για αλλαγές στα εργασιακά



Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ υπαναχώρησε στα σχέδιά της για αναμόρφωση της εργατικής νομοθεσίας μετά τις πιέσεις που δέχθηκε από συνδικάτα και μέλη του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, ανέφερε η Wall Street Journal.

Η γαλλική κυβέρνηση χθες ακύρωσε ένα βασικό μέτρο του εργατικού νομοσχεδίου που αφορά την επιβολή ανώτατου ορίου στην αποζημίωση που καταβάλλεται κατόπιν δικαστικής εντολής, μια κίνηση που οι επιχειρήσεις είπαν ότι θα ενθάρρυνε τις προσλήψεις, καθιστώντας το κόστος των απολύσεων περισσότερο προβλέψιμο.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς είπε ότι η κυβέρνηση θα διασφαλίσει επίσης μεγαλύτερη ευχέρεια στους δικαστές σε ό,τι αφορά την ερμηνεία των κανόνων για τις απολύσεις, απ’ ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά. Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα εργατικά συνδικάτα, είπε επίσης ότι η εθνική νομοθεσία για τις ώρες εργασίας θα συνεχίσει να ισχύει εάν οι εργοδότες δεν καταφέρουν να διαπραγματευθούν εναλλακτικές λύσεις.

«Σήμερα, κάνουμε μια νέα αρχή», δήλωσε ο Βαλς αφού παρουσίασε τα αναθεωρημένα σχέδια στις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Η χαλάρωση του εργατικού νομοσχεδίου αποτυπώνει τα όρια των δυνατοτήτων του Ολάντ σε ό,τι αφορά την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων κατά την τελευταία χρονιά της προεδρίας του. Η κυβέρνηση είχε παρουσιάσει το νομοσχέδιο ως ορόσημο για τον Ολάντ, ζωτικής σημασίας για τη μείωση του ποσοστού της ανεργίας και την τόνωση της γαλλική οικονομίας. Οι υπουργοί υποστήριξαν ότι θα βοηθούσε την χώρα να καλύψει τη διαφορά με τους ευρωπαίους γείτονές της, όπως την Ισπανία και την Ιταλία, όπου η ανεργία άρχισε να υποχωρήσει από τότε που οι κυβερνήσεις στις χώρες αυτές υιοθέτησαν επώδυνα μέτρα για να χαλαρώσουν τους άκαμπτους εργασιακούς νόμους.

Περίπου 200.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα την περασμένη εβδομάδα για να διαμαρτυρηθούν κατά των προτάσεων του Ολάντ. Σύμφωνα με σημαίνοντα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος, ο Ολάντ διέτρεχε τον κίνδυνο να προδώσει τις βασικές αξίες του κόμματος καθιστώντας ευκολότερο για τους εργοδότες να το απολύουν τους εργαζομένους και να βρίσκουν τρόπους για να τους αναγκάζουν να εργάζονται παραπάνω από 35 ώρες την εβδομάδα.

Παρά τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν χθες, ο Βαλς δήλωσε ότι η φιλοσοφία του νόμου – που δίνει στις επιχειρήσεις περισσότερη δύναμη για να διαπραγματευθούν με τους εργαζομένους – παραμένει άθικτη. «Αυτός ο εργατικός νόμος αποδεικνύει ότι, ναι, η Γαλλία μπορεί να μεταμορφωθεί χωρίς να διαλυθεί», δήλωσε ο Βαλς.

Η κυβέρνηση σημείωσε κάποια επιτυχία, επισημαίνει το δημοσίευμα, καθώς μετριοπαθή εργατικά συνδικάτα άφησαν να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν τώρα να στηρίξουν το νομοσχέδιο μετά τις υποχωρήσεις. Κάποιες φοιτητικές οργανώσεις χαιρέτισαν τις αλλαγές και τα πρόσθετα κίνητρα που εγγυώνται καθολικά δικαιώματα στην εκπαίδευση των νέων.

Ωστόσο οι αλλαγές ήταν αρκετά σημαντικές για να οδηγήσουν βασικές οργανώσεις εργοδοτών στο να αποσύρουν τη στήριξή τους προς το νομοσχέδιο. Η Medef, που αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στη Γαλλία, είπε ότι οι αλλαγές ήταν «πολύ απογοητευτικές» και ότι θα ξεκινήσει εκστρατεία για να αποκατασταθούν τα μέτρα που εγκαταλείφθηκαν. Οι μικρές επιχειρήσεις είπαν επίσης ότι οι αλλαγές αφαιρούν από το νόμο μέτρα που θα μπορούσαν να τις βοηθήσουν να διαπραγματευθούν με τους εργαζομένους τους, ενώ οι αριστερές συνδικαλιστικές οργανώσεις είπαν ότι θα συνεχίσουν να ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου στο σύνολό του.