Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024 -

Ξεκινά η παράδοση των πρώτων ολλανδικών μαχητικών F-16 στην Ουκρανία



Εγκρίθηκε από την Ολλανδή υπουργό Άμυνας Kajsa Ollongren, η εξαγωγή για 24 F-16 που θα μεταφερθούν άμεσα στην Ουκρανία και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και σε επιχειρήσεις μέσα σε ρωσικό εδάφος.

Η Ολλανδία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με το πρώτο από τα 24 μαχητικά αεροσκάφη F-16 σύντομα, ανακοίνωσε η απερχόμενη ολλανδική κυβέρνηση.

Οι  άδειες για την παράδοση των αεροσκαφών στην Ουκρανία έχουν χορηγηθεί, δήλωσε η υπουργός Άμυνας Κάισα Ολονγκρέν σε επιστολή της προς το κοινοβούλιο ενόψει της κυβερνητικής μετάβασης, μετά από μήνες προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του περασμένου έτους.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει πόσα αεροπλάνα θα είναι στην πρώτη παράδοση και πότε θα φτάσουν στην Ουκρανία για λόγους ασφαλείας.

Η Ολλανδία υπήρξε μια από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από την απόφαση προμήθειας της Ουκρανίας με F-16 για να ενισχύσει την αεράμυνα της κατά της Ρωσίας.

Η ολλανδική κυβέρνηση προμήθευσε νωρίτερα F-16 σε μια εκπαιδευτική εγκατάσταση στη Ρουμανία, όπου οι Ουκρανοί πιλότοι και το προσωπικό εδάφους διδάσκονται να πετούν και να συντηρούν τα αεροπλάνα σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων.

Το γεγονός ότι η Ολλανδία επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν τα μαχητικά της για να πληγούν στόχοι εντός ρωσικού εδάφους, αναμένεται να φέρει νέα κλιμάκωση με την Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε μία εξαιρετικά δυσάρεστη κατάσταση για όλους.