Η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα αναφερθεί στη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα έχει αργότερα σήμερα με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, η επίσκεψη του οποίου στο Ηνωμένο Βασίλειο ώθησε μη κυβερνητικές οργανώσεις να καλέσουν τους πολίτες να διαδηλώσουν.
Η Τερέζα Μέι θα εκφράσει στον πανίσχυρο Σαουδάραβα πρίγκιπα τη «βαθιά ανησυχία (της) για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη», διαβεβαίωσε την Τρίτη εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ.
Η βρετανική κυβέρνηση «παίρνει πολύ σοβαρά τις καταγγελίες για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» στη χώρα αυτή κι εύχεται να επιτραπεί «απρόσκοπτα» η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και εμπορευμάτων, ιδίως «μέσω των λιμανιών» της Υεμένης, προκειμένου να προσφερθεί βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό, κατά την ίδια πηγή.
Οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, και των κυβερνητικών δυνάμεων, υπέρ των οποίων επενέβησαν στη σύρραξη τα κράτη μέλη μιας συμμαχίας τα πιο ενεργά μέλη της οποίας είναι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν στοιχίσει τουλάχιστον 10.000 ζωές κι έχουν φέρει την Υεμένη στα πρόθυρα του λιμού μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.
Την Τρίτη, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ αλ Τζουμπέιρ δήλωσε στο τέταρτο πρόγραμμα της βρετανικής δημόσιας ραδιοφωνίας ότι η χώρα του διεξάγει έναν «δίκαιο πόλεμο» στην Υεμένη, βασιζόμενη «στο διεθνές δίκαιο», και κατέστησε τους Χούθι υπεύθυνους για τα θύματα της σύρραξης.
Η ΜΚΟ «Σώστε τα Παιδιά» εξάλλου σκοπεύει να αποκαλύψει το πρωί το άγαλμα ενός παιδιού κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο για να «προσελκύσει την προσοχή στη βία η οποία τροφοδοτείται, εν μέρει, από τις βόμβες που κατασκευάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Ερωτηθείς σχετικά με τις εκκλήσεις ακτιβιστών να τερματιστούν οι εξαγωγές βρετανικών όπλων και πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι το ΗΒ εφαρμόζει «ένα από τα πιο αυστηρά καθεστώτα ελέγχου των εξαγωγών όπλων στον κόσμο».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο ΗΒ θα επιτρέψει οι διμερείς σχέσεις να εισέλθουν «σε μια νέα εποχή, βασισμένη σε μια εταιρική σχέση η οποία θα ωφελήσει και τις δύο χώρες».
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο BBC4 ο Τζουμπέιρ διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι το ΗΒ θα είναι ένας από τους κύριους ωφελημένους του μεγαλεπήβολου σχεδίου «Όραμα 2030» το οποίο έχει στόχο τη διαφοροποίηση των πηγών προσόδων της Σαουδικής Αραβίας, η οικονομία της οποίας παραμένει ακόμη υπερβολικά εξαρτημένη από το πετρέλαιο.
«Μετά το Brexit θα υπάρξουν τεράστιες ευκαιρίες για το Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του Οράματος 2030», σημείωσε ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας.
Ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος αναμένεται σήμερα στο Λονδίνο, έπειτα από μια επίσκεψη στην Αίγυπτο και πριν ταξιδέψει στις ΗΠΑ από τη 19η ως την 22α Μαρτίου. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα προγευματίσει με τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ και το βράδυ θα δειπνήσει με τον πρίγκιπα Κάρολο και τον μεγαλύτερο γιο του, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ.