Τρίτη 21 Μαΐου 2024 -

Βουλγαρία: Προεδρικές εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της κυβέρνησης Μπορισοφ



Άνοιξαν οι κάλπες στη γειτονική Βουλγαρία για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να κρίνει το μέλλον την κυβέρνησης του Boyko Borissov, αναφέρει το Bloomberg.

To στοίχημα του Βούλγαρου πρωθυπουργού είναι η εκλογή της προερχόμενης από το κόμμα του (το Gerb), Tsetska Tsacheva, για να αντικαταστήσει τον απερχόμενο πρόεδρο, Rosen Plevneliev. Σε αντίθετη περίπτωση ο κ. Borissov έχει δηλώσει ότι θα οδηγηθεί σε παραίτηση.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, αν η υποψήφια του Garb ηττηθεί, οι κοινοβουλευτικές εκλογές φαντάζουν αναπόφευκτες, καθώς ο Borissov δεν θα μπορέσει να διατηρήσει την πλειοψηφία στην κυβέρνηση συνεργασίας με το κεντροδεξιό κόμμα RB.  

Μαζί με την Tsacheva, φαβορί για την εκλογή φαντάζει και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, ο στρατηγός Rumen Radev, πρώην επικεφαλής την πολεμικής αεροπορίας της Βουλγαρίας.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 07:00 και θα ολοκληρωθεί στις 20:00. Παράλληλα με την προεδρική εκλογή, το εκλογικό σώμα των 6,9 εκατομμυρίων ατόμων, θα πρέπει να αποφασίσει για το δημοψήφισμα που αφορά την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα.