Η επικεφαλής της ομάδας των διαπραγματευτών της Βενεζουέλας στη σύνοδο για το κλίμα είπε πως σκοπεύει να επισκεφθεί τον τάφο του θανόντος σοσιαλιστή ηγέτη ΟύγοΤσάβες για να τον τιμήσει, διότι εκείνος, παρότι αυτό δεν θα του αναγνωριστεί ποτέ, είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε χθες στο Παρίσιγια την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής.
«Είχε δίκιο. Είμαστε εδώ εξαιτίας του», είπε η Κλαούντια Σαλέρνο, μια από τις πιο μαχητικές φωνές στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ, στις οποίες συμμετέχει επί χρόνια.
Η Σαλέρνο αναφερόταν στο γεγονός πως ήταν η αντίθεση του Τσάβες που είχε συμβάλει να αποτραπεί μια ανεπαρκής συμφωνία στη σύνοδο της Κοπεγχάγης για την υπερθέρμανση του πλανήτη, το 2009. Αυτό ώθησε τα κράτη να διαπραγματευθούν μια καλύτερη συμφωνία, εξήγησε.
Ο Τσάβες, που πέθανε από καρκίνο το 2013, ήταν ανάμεσα σε μια χούφτα ηγέτες, κυρίως αριστερούς της Λατινικής Αμερικής, που επέμεναν ότι το σχέδιο συμφωνίας της Κοπεγχάγης δεν θα επέβαλλε επαρκείς μειώσεις των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από τα πλούσια κράτη.
«Πιθανότατα θα επισκεφτώ τον τάφο του», είπε η Σαλέρνο, έχοντας μαζί της το κείμενο της συμφωνίας του Παρισιού, που υποχρεώνει τις ανεπτυγμένες χώρες να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις φτωχότερες να αντιμετωπίσουν τα κύματα καύσωνα, τις ξηρασίες, τις πλημμύρες και την άνοδο του επιπέδου των θαλάσσιων υδάτων.
Η Σαλέρνο είχε κόψει το χέρι της χτυπώντας το στο τραπέζι κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά τεταμένης τελευταίας νύχτας των διαπραγματεύσεων στην Κοπεγχάγη. «Πιστεύετε ότι μια κυρίαρχη χώρα πρέπει να κόψει το χέρι της και να αιμορραγήσει;» είχε ρωτήσει τους Δανούς οικοδεσπότες, κατηγορώντας τους ότι αγνοούσαν, στο πρόσωπό της, τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Σαλέρνο φοράει συχνά μια καρφίτσα που απεικονίζει τον Τσάβες στο σακάκι της.
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ανέθεσε στη Σαλέρνο, την πρεσβεύτρια της Βενεζουέλας στην ΕΕ, την ευθύνη για τη συγγραφή του προοιμίου της συμφωνίας του Παρισιού.
Το κείμενο συμπεριέλαβε αναφορές στην ισότητα των φύλων, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των ιθαγενών λαών και την ανάγκη να προστατευθεί η Μητέρα Γη.
Μέλη άλλων αντιπροσωπειών ανέφεραν ότι η κίνηση του Φαμπιούς εντασσόταν μάλλον σε μια στρατηγική για να προληφθούν πιθανές ενστάσεις από μέρους της Βενεζουέλας, μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης.
Η Σαλέρνο είχε αναστατώσει πολλούς στη Βόννη τον Οκτώβριο, όταν τήρησε ιδιαίτερα σκληρή στάση στις προπαρασκευαστικές συνομιλίες ενόψει του Παρισιού: «Την έχω ξαναδεί αυτή την ταινία... Ελπίζω ότι δεν θα έχουμε μια αληθινά αηδιαστική δεύτερη Κοπεγχάγη», είχε πει.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Σαλέρνο έμοιαζε πάντως να αισιοδοξεί για το αποτέλεσμα. «Για πρώτη φορά έχουμε την αίσθηση ότι επιτέλους, αυτό που μας έκανε παρανοϊκούς χάθηκε». Η ίδια παραδέχθηκε πως ήταν αναγκασμένη να υψώνει τη φωνή της στις συνομιλίες, για να ακουστούν οι μικρές χώρες.
Η Σαλέρνο αφηγήθηκε πως η κόρη της, επτά ετών σήμερα, της τηλεφωνούσε καθημερινά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Τα παιδιά μου με ρωτούσαν κάθε μέρα αν πετύχαμε τη συμφωνία. Αυτή ήταν μεγαλύτερη πίεση κι από εκείνη της κυβέρνησής μου», πρόσθεσε.