Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024 -

Βενεζουέλα: Με πλαστικές σφαίρες «απάντησε» ο Μαδούρο στις διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος



Δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες χρησιμοποίησαν οι αρχές του Βενεζουέλας για να αντιμετωπίσουν χιλιάδες αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που ξεχύθηκαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στην απόφαση της κυβέρνησης Μαδούρο να απαγορεύσει για τα επόμενα 15 χρόνια στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες, το δικαίωμα να διεκδικήσει δημόσια αξίωμα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους του Καράκας αλλά και άλλων πόλεων της Βενεζουέλας με τις αρχές να λαμβάνουν τα συνήθη μέτρα: έκλεισαν δεκάδες σταθμούς του μετρό στο Καράκας και εγκατέστησαν οδοφράγματα και σημεία ελέγχου σε κεντρικές λεωφόρους που οδηγούν στην πρωτεύουσα.

Ο Ενρίκε Καπρίλες, δύο φορές υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές και νυν κυβερνήτης της πολιτείας Μιράντα, θεωρείται από πολλούς ως το καλύτερο χαρτί απέναντι στον Μαδούρο στην εκλογική αναμέτρηση του 2018 για τον προεδρικό θώκο. Η απόφαση να του απαγορευτεί να καταλαμβάνει δημόσια αξιώματα για ένα διάστημα 15 ετών με τις δικαστικές αρχές να επικαλούνται «διοικητικές παρατυπίες» μεταξύ αυτών παράβαση των νόμων περί συμβάσεων και διασπάθισης δωρεών εξόργισε τους υποστηρικτές του. 

«Η κυβέρνηση φοβάται. Εάν δεν φοβόταν, δεν θα έκλεινε τους δρόμους. Δεν θα απέκλειε τον Καπρίλες», δήλωσε η 27χρονη δικηγόρος Χικεϊσί Ντιάς, συμπληρώνοντας ότι η μισοί από τους συμφοιτητές της έφυγαν από τη χώρα, όπως πολλοί νέοι άνθρωποι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, και ότι εκείνη σκέφτεται να κάνει το ίδιο. 

Την ίδια ώρα, ο νέος αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ταρέκ ελ Αισαμί, δήλωσε ότι οι χθεσινές διαδηλώσεις είναι «παράνομες και αντισυνταγματικές», καθώς η αντιπολίτευση δεν έλαβε επίσημη άδεια από τις αρχές.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά την διεθνή κατακραυγή που έχει προκαλέσει η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου στη Βενεζουέλα να σφετεριστεί τις εξουσίες του κοινοβουλίου της χώρας με την Ε.Ε, τις ΗΠΑ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής να κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα για τη Δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη της Βενεζουέλας.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Καράκας -μέσω του ανώτατου δικαστηρίου που ελέγχει- να κλείσει τη Βουλή που δεν ελέγχει, προκάλεσε σάλο στην αντιπολίτευση η οποία το είπε και το έκανε: ξεκίνησε τις κινητοποιήσεις για να καταγγείλει το συνταγματικό πραξικόπημα αλλά και την προσπάθεια πολιτικής περιθωριοποίησης του ηγέτη της αντιπολίτευσης.