Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου 2024 -

Βέλγιο: Ύποπτος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο πρώην Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς



Ύποπτος για ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι ο πρώην Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, η θητεία του οποίου έληξε το περασμένο Σάββατο.

Για περίπου μια δεκαετία, φέρεται να αγόραζε λαχεία με αμφίβολα χρήματα για να ξεπλύνει τα κέρδη στον λογαριασμό του.

Η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο σε πολλές διευθύνσεις ιδιωτικών κατοικιών που συνδέονται με τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ, ενώ ο ίδιος ανακρίθηκε από την αστυνομία μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης.

 

 

 

Οι έρευνες είναι μέρος μιας έρευνας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι ανακριτές περίμεναν να χτυπήσουν μέχρι τη λήξη της θητείας του Ρέιντερς την Κυριακή, όταν ο κορυφαίος πολιτικός έχασε την ασυλία του ως Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα των Βρυξελλών επιβεβαίωσε την ύπαρξη έρευνας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Ο Ρέιντερς είχε υπηρετήσει ως Επίτροπος Δικαιοσύνης από το 2019.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο Ρέιντερς ενημερώθηκε ότι το κόμμα του δεν θα του χορηγούσε δεύτερη θητεία ως Επιτρόπου. Έχασε από τον Hadja Lahbib, τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου. Εξέφρασε τη «βαθιά του απογοήτευση» για την απόφαση στα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ρέιντερς διετέλεσε υπουργός Οικονομικών του Βελγίου από το 1999 έως το 2011 και υπουργός Εξωτερικών μέχρι το 2019. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έλαβε τιμητικές διαταγές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου.

Η πιο πρόσφατη έρευνα θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της πολιτικής καριέρας του Ρέιντερς. Φέρεται ύποπτος ότι ξέπλυνε χρήματα για χρόνια μέσω του Εθνικού Λαχείου, μιας οργάνωσης για την οποία ήταν υπεύθυνος μεταξύ 2007 και 2011.

Ο Ρέιντερς θεωρείται ύποπτος ότι αγόρασε ηλεκτρονικά εισιτήρια – κουπόνια από 1 έως 100 ευρώ που μπορούν να μεταφερθούν σε λογαριασμό στην Εθνική Λοταρία, ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα.

Από αυτόν τον λογαριασμό λαχειοφόρων αγορών – και με μετρητά – ο Ρέιντερς φέρεται να συμμετείχε σε παιχνίδια λαχειοφόρων αγορών και να μετέφερε τις επιστροφές, «ξεπλυμένες», στον ιδιωτικό του λογαριασμό.

Δεν είναι σαφές από πού πήρε τα χρήματα ο Ρέιντερς. Θα πρέπει τώρα να αποδείξει τη νομική προέλευσή του.

Ο Ρέιντερς και ο επί χρόνια έμπιστός του Ζαν Κλοντ Φοντινόι έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για διαφθορά και δωροδοκία, μεταξύ άλλων από έναν πρώην πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών του Βελγίου. Αλλά δεν υπήρξαν ποτέ πειστικές αποδείξεις.

Αυτή η έρευνα ηγήθηκε από έναν ανώτερο γενικό εισαγγελέα.

Ο Ρέιντερς, ως πρώην Βέλγος υπουργός, εξακολουθεί να απολαμβάνει κάποιας προστασίας: εάν ο ανακριτής θέλει να τον συλλάβει ή να παραπέμψει την υπόθεση στο δικαστήριο, το βελγικό κοινοβούλιο πρέπει να ψηφίσει για το θέμα.

Πώς ξεπλένονται χρήματα μέσω της λοταρίας στο Βέλγιο

Για να χάσουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα, οι άνθρωποι που θέλουν να ξεπλύνουν χρήματα μέσω της βιομηχανίας του λόττο πρέπει να επιλέξουν το σωστό παιχνίδι – και αυτά δεν είναι τα παιχνίδια στα οποία υπάρχει η για ένα μεγάλο τζάκποτ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μαθηματικών Rudi Penne, η συμπλήρωση του δημοφιλούς πλέγματος λότο των 45 αριθμών δίνει πολύ χαμηλή απόδοση 45 σεντς ανά στοίχημα 1,25 ευρώ – που σημαίνει ότι το ξέπλυμα θα κόστιζε, κατά μέσο όρο, 55%.

Τα ξυστά είναι πολύ πιο ενδιαφέροντα. Η πιθανότητα να γίνει κάποιος εκατομμυριούχος με τη μία μπορεί να είναι μικρότερη, αλλά αν αγοράσει ένα λαχείο 10 ευρώ από το βελγικό παιχνίδι Subito, παίρνει πίσω κατά μέσο όρο το 73% του πονταρίσματός του. Για ένα λαχείο 1 ευρώ, είναι μόνο 63%.