Ο επικεφαλής της διπλωματίας του Τσαντ αρνήθηκε χθες Πέμπτη ότι η χώρα «εντείνει τον πόλεμο στο Σουδάν» προμηθεύοντας όπλα στους παραστρατιωτικούς των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που εμπλέκονται σε μάχες με τον τακτικό στρατό από τον Απρίλιο του 2023, σύγκρουση με αμέτρητες χιλιάδες νεκρούς και πάνω από ένδεκα εκατομμύρια εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
«Το Τσαντ δεν έχει κανένα συμφέρον να εντείνει τον πόλεμο στο Σουδάν προμηθεύοντας όπλα, είμαστε μια από τις λιγοστές χώρες για τις οποίες αυτός ο πόλεμος έχει μεγάλες συνέπειες», τόνισε χθες ο Αμπντεραμάν Κουλαμαλά, ο υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RFI.
«Δεν υποστηρίζουμε καμιά από τις παρατάξεις που μάχονται στη σουδανική επικράτεια, τασσόμαστε υπέρ της ειρήνης», πρόσθεσε.
Ο ΥΠΕΞ απαντούσε στις κατηγορίες που διατυπώθηκαν προχθές Τετάρτη στον αέρα του RFI από τον κυβερνήτη του Νταρφούρ, τον Μίνι Αρκού Μινάουι. Ο κυβερνήτης, ηγέτης παράταξης που τάσσεται υπέρ της de facto κυβέρνησης, είπε πως πήγε στο Παρίσι για να «ζητήσει από τους Γάλλους (…) να σταματήσουν τον ρόλο της κυβέρνησης στο Τσαντ στη μεταφορά μέσω του εδάφους του μη ανθρωπιστικής βοήθειας —στρατιωτικού υλικού— προς ζώνες υπό τον έλεγχο των ΔΤΥ στο Σουδάν».
Οι σουδανικές αρχές είχαν ήδη κατηγορήσει στο παρελθόν το Τσαντ πως διευκολύνει τις παραδόσεις όπλων που προμηθεύουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα —κάτι που επισημάνθηκε επίσης σε έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο—, ωστόσο οι δυο χώρες απέρριψαν την κατηγορία.
Οι νέες κατηγορίες μέσω RFI έγιναν μερικές ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Παρατηρητηρίου της Σύρραξης στο Σουδάν (Sudan Conflict Observatory, πλατφόρμα χρηματοδοτούμενη από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ), σύμφωνα με την οποία τα ΗΑΕ «διευκόλυναν την προμήθεια όπλων στις ΔΤΥ μέσω του διεθνούς αεροδρομίου Στρατάρχης Ιντρίς Ντεμπί της Αμτζαράς στο Τσαντ μεταξύ του Ιουνίου του 2023 και του Μαΐου του 2024».
«Πολύ μεγάλες ποσότητες στρατιωτικού υλικού συνεχίζουν να μεταφέρονται μέσω Τσαντ στο Σουδάν», είπε προχθές ο κυβερνήτης του Νταρφούρ, προσθέτοντας πως τα όπλα διέρχονται από «διάφορα αεροδρόμια» του Τσαντ ή από τον λιμένα Ντουαλά του Καμερούν, προτού φθάσουν στο Σουδάν μέσω του συνοριακού περάσματος Αντρέ.
«Έχουμε καλές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (…) όμως δεν έχουν στρατιωτικό χαρακτήρα» και «δεν προμηθεύουμε όπλα σε οποιαδήποτε παράταξη», αντέτεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας του Τσαντ στο RFI, κάνοντας λόγο για εντυπωσιοθηρικές κατηγορίες.
«Κάθε φορά που οι Σουδανοί χάνουν τον δρόμο τους, κατηγορούν το Τσαντ, κατηγορούν τις γειτονικές χώρες, θα έκαναν καλύτερα να αναλογιστούν τις δικές τους ευθύνες», πρόσθεσε.
Βασισμένη στην ανάλυση εικόνων από δορυφόρους και δεδομένα υπηρεσιών ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, η έκθεση του Sudan Conflict Observatory ανέφερε επίσης πως έχουν γίνει παραδόσεις όπλων από το Ιράν στις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω του διεθνούς αεροδρομίου στο Πορτ Σουδάν μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2023 και του Ιουλίου του 2024.
«Ο στρατός είναι εθνικός θεσμός και είναι το υπουργείο Άμυνας αυτό που συνάπτει πολύ φυσικά συμβάσεις με άλλες χώρες για την αγορά όπλων (…) Αυτό είναι επίσημο, δεν πρόκειται για όπλα που στέλνονται μυστικά σε παραστρατιωτικούς υποστηριζόμενους από τα Εμιράτα», σχολίασε ο κυβερνήτης του Νταρφούρ.
Το Σουδάν, η τρίτη μεγαλύτερη χώρα της Αφρικής, έχει μετατραπεί από τη 15η Απριλίου 2023 σε θέατρο ανελέητου πολέμου με αμέτρητα θύματα —διάφορες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 20.000 ως 150.000 νεκρούς, γιατροί επισημαίνουν ωστόσο πως οι περισσότεροι θάνατοι δεν καταγράφονται— ανάμεσα στις ΔΤΥ υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο και τις σουδανικές ένοπλες δυνάμεις (ΣΕΔ), υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, τον de facto ηγέτη του αφρικανικού κράτους.
Κάπου 11,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, από τους οποίους σχεδόν 3 εκατ. έφυγαν από τη χώρα, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που μιλά για ανθρωπιστική «καταστροφή».
Κάπου 26 εκατ. Σουδανοί είναι αντιμέτωποι με ακραία επισιτιστική ανασφάλεια κι έχει κηρυχθεί λιμός στον πελώριο καταυλισμό εκτοπισμένων Ζαμζάμ του Νταρφούρ.