Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 -

Τούρκος καθηγητής: «Αναμένουμε άμεσα τον σεισμό – Πρέπει να προετοιμάσουμε την Κωνσταντινούπολη»



Ο Τούρκος καθηγητής, Δρ. Naci Görür, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, έκανε νέες δηλώσεις για τον αναμενόμενο σεισμό της Κωνσταντινούπολης, τονίζοντας πως «πρέπει να προετοιμαστούμε».

Όπως είπε ο σεισμός τον οποίο έχει προσδιορίσει μεταξύ 7,2 και 7,5 Ρίχτερ θα συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και υπό αυτή την έννοια, πρέπει να ξεκινήσουν γρήγορα οι εργασίες για να μετατραπεί η εν λόγω περιοχή σε μια «ανθεκτική πόλη».

 
 Ωστόσο, ο καθηγητής δήλωσε ότι το φαινόμενο των «αντισεισμικών πόλεων» δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο στην Τουρκία.

«Μια πόλη αντισεισμική σημαίνει μια πόλη που επιβιώνει από τον σεισμό με ελάχιστες ζημιές όταν συμβαίνει μεγάλος σεισμός. Ακόμη και σε σεισμό 5-6 Ρίχτερ στην Τουρκία, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Χάσαμε πάνω από 50.000 ανθρώπους στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου. Σε αυτήν την εποχή, σε αυτόν τον κόσμο, σε αυτήν την τεχνολογία, οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν πια τόσο πολύ. Υπήρξαν πρόσφατοι σεισμοί στην Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή. Έχασαν μόνο 3-5 άτομα ή 50 άτομα».

Πώς γίνονται αντισεισμικές οι πόλεις

Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, για να δημιουργηθούν αντισεισμικές πόλεις, είναι απαραίτητο πρώτα να γίνουν αντισεισμικά όλα τα στοιχεία της πόλης.

«Είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί αυτή η προεργασία ανιχνεύοντας τους σεισμούς πριν εκδηλωθούν και μειώνοντας τις ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν», αναφέρει.

«Οι πολιτικοί μας παρεξηγούν αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για την προετοιμασία μιας πόλης για σεισμό, επικεντρώνονται μόνο στο κτιριακό απόθεμα. Όταν οι άνθρωποι μιλούν για μια πόλη αντισεισμική, καταλαβαίνουν ότι “πρέπει να χτιστεί ένα νέο κτίριο”», είπε ακόμη.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών που έχουν αναπτυχθεί από διάφορες εταιρείες, ο Δρ. Ο Görür είπε: «Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης δεν είναι πρόβλεψη σεισμών. Με άλλα λόγια, είναι το σύστημα που λέει ότι ένας σεισμός έχει συμβεί μετά τον σεισμό».

«Είναι σχεδόν αδύνατο για τους ανθρώπους να προστατευτούν από σεισμό, να ξεφύγουν, να διατηρηθούν ασφαλείς ή να αποτρέψουν υλικές ή ηθικές ζημιές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα», τόνισε και πρόσθεσε ότι τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για την αυτόματη απενεργοποίηση ορισμένων στρατηγικών συστημάτων κατά τη διάρκεια σεισμών.

«Για παράδειγμα; Τα μετρό, τα τρένα δεν λειτουργούν ή οι διακόπτες φυσικού αερίου κλείνουν ξαφνικά σε πρατήρια φυσικού αερίου και σε χώρους που παράγουν φυσικό αέριο και δεν επιτρέπεται η φωτιά. Με άλλα λόγια, υπάρχουν αυτόματα συστήματα που θα αποτρέψουν αυτά τα σημεία από το να καταστραφούν ακόμη και 3-5 δευτερόλεπτα νωρίτερα».

«Τι θα κάνετε αν 5-10 άτομα πηδήξουν από το μπαλκόνι με αυτό το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης; Επομένως, αυτό δεν είναι παιδική δουλειά. Πρέπει να συνέλθουμε», επισήμανε.

Ο καθηγητής είπε ακόμη ότι υπάρχουν πολλές μελέτες για την αντισεισμική προστασία στην Τουρκία, αλλά είναι ανεπαρκείς για να ληφθούν μέτρα

«Ο κόσμος φοβάται ότι ένας μεγάλος σεισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Η Κωνσταντινούπολη μπορεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη καταστροφή. Είναι καιρός να προετοιμάσουμε την Κωνσταντινούπολη για σεισμό», επανέλαβε.

«Αναμένουμε άμεσα τον σεισμό, πρέπει να ξεκινήσουμε άμεσα τη δουλειά», κατέληξε.