Σάββατο 04 Μαΐου 2024 -

Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια στο 50% – «Βουλιάζει» η λίρα



Λόγω της συνεχιζόμενης ανάγκης να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο, από 45% σε 50%.

 Είναι μια αιφνιδιαστική απόφαση που έρχεται λίγο πριν από τις εκλογές και δείχνει την επείγουσα ανάγκη στήριξης της λίρας.
 

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν αύξησε το επιτόκιο μιας εβδομάδας στο 50% από 45%. Μόνο η Deutsche Bank AG και η Goldman Sachs Group Inc. ανέμεναν αύξηση, με όλους τους άλλους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg να μην βλέπουν καμία αλλαγή.

Η ταχύτερη υποτίμηση της λίρας και η επιδείνωση των προοπτικών για τον πληθωρισμό πιθανότατα ανάγκασαν την κεντρική τράπεζα να αποφασίσει μόλις δύο μήνες αφότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι ο κύκλος σύσφιγξης έχει τελειώσει.

Προηγουμένως, η τουρκική λίρα είχε την χειρότερη απόδοση αυτόν τον μήνα μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το Bloomberg, με απώλειες περίπου 3,7% έναντι του δολαρίου.

Καθώς πλησιάζουν οι τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν η επανάληψη της πτώσης της μετά την περσινή προεδρική ψηφοφορία, όταν έπεσε έως και 7% σε μία μόνο ημέρα.