Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Ταξιδιωτικό χάος για τους Βρετανούς από τους νέους κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα διαβατήρια



Ταξιδιωτικό χάος για τους Βρετανούς προκαλούν οι νέοι κανόνες της ΕΕ σε σχέση με τα διαβατήρια. Περισσότεροι από δυο εκατομμύρια Βρετανοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν το Πάσχα καθώς οι νέοι κανόνες της ΕΕ για την ημερομηνία λήξης των διαβατήριων μετά το Brexit, τους αποκλείουν από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Μετά το Brexit, τα βρετανικά διαβατήρια πρέπει να έχουν ημερομηνία έκδοσης μικρότερη των 10 ετών κατά την ημέρα αναχώρησης για την ΕΕ και να έχουν τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία λήξης τους κατά την προβλεπόμενη ημέρα επιστροφής. Ωστόσο, εκατομμύρια διαβατήρια που εκδόθηκαν πριν από τον Σεπτέμβριο του 2018 έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ισχύος.

Η αλλαγή των κανόνων ακολουθεί τη συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ για το Brexit, η οποία τοποθετεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην κατηγορία των “υπηκόων τρίτων χωρών” – μαζί με τη Βενεζουέλα και τη Σαμόα – με διαφορετικούς κανόνες λήξης απ’ ό,τι όταν ήταν κράτος μέλος. Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί απορρίπτονται στα αεροδρόμια, τα πλοία και τα τρένα με προορισμό την Ευρώπη, ακόμη και αν έχουν ταξιδέψει στο παρελθόν στην ΕΕ με το ίδιο έγγραφο. Οι 17ήμερες διακοπές του Πάσχα είναι μια ιδιαίτερα πολυάσχολη περίοδος για τους Βρετανούς ταξιδιώτες και εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν 6,4 εκατομμύρια ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, μετά την αλλαγή των κανόνων, πολλοί έχουν μπερδευτεί και πιστεύουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο στα τρέχοντα διαβατήριά τους για να εισέλθουν στην ΕΕ από ό,τι έχουν στην πραγματικότητα.

Για παράδειγμα, όποιος έχει διαβατήριο που εκδόθηκε πριν από τις 28 Μαρτίου 2014 δεν θα μπορεί να μεταβεί σήμερα στην Ευρώπη, ακόμη και αν του απομένουν πολλοί μήνες μέχρι τη λήξη του. Αυτός ο συγκεχυμένος κανόνας θα επηρεάσει δυνητικά όλους όσων το διαβατήριο εκδόθηκε πριν από τον Σεπτέμβριο του 2018: περίπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 706.000 διαβατήρια εκδόθηκαν από το HM Passport Office τον Μάρτιο του 2014. Σύμφωνα με μια εκτίμηση του Independent, περίπου 500.000 είναι διαβατήρια ενηλίκων και το 80% αυτών θα είναι ανανεώσεις που θα μπορούσαν να έχουν προσθέσει τους επιπλέον μήνες.