Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024 -

Τα τρελά κι απίθανα που ξεχνούν οι ταξιδιώτες στα αεροδρόμια



Με δεκάδες εκατομμύρια επιβάτες να περνούν καθημερινά από τα αεροδρόμια όλου του κόσμου, είναι αναπόφευκτο να ξεμένουν πίσω πράγματα που ξεχνούν στη διαδικασία του ταξιδιού τους.

Τα πιο συνηθισμένα είναι τηλέφωνα, λάπτοπ και διαβατήρια αλλά στα ξεχασμένα αντικείμενα οι υπάλληλοι των αεροδρομίων έχουν βρει και πολλά παράξενα, από μεγάλα χρηματικά ποσά και τεχνητές οδοντοστοιχίες μέχρι προσθετικά πόδια και ερωτικά βοηθήματα.

Η Daily Mail απευθύνθηκε σε διάφορα αεροδρόμια αναζητώντας τις πιο ασυνήθιστες και παράξενες ανακαλύψεις τους που επιβάτες ξέχασαν πίσω τους.

Στο London City Airport, στη βρετανική πρωτεύουσα, περνούν περισσότεροι από τέσσερα εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο. Το προσωπικό έχει βρει 50.000 λίρες σε μετρητά, μια τσάντα με διαμάντια, ένα γυάλινο μάτι, ένα προσθετικό πόδι και μια μασέλα.

Αναζήτησαν επίσης τους ανθρώπους που ξέχασαν πίσω τους ένα τεχνητό ανθρώπινο κρανίο, περούκες, ακριβά ρολόγια αξίας άνω των 10.000 ευρώ το καθένα, το κλειδί μιας Πόρσε και ένα μπλοκ υπογεγραμμένων- λευκών- επιταγών!

«Είναι παράξενο τι ξεχνούν οι άνθρωποι, είναι πράγματα που νομίζεις πως θα καταλάβαιναν αμέσως πως τους λείπουν», λέει η Melanie Burnley, εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Ο ιδιοκτήτης των μετρητών επέστρεψε και τα αναζήτησε αλλά η μασέλα παραμένει στα αζήτητα…

Σύμφωνα με την Burnley το αεροδρόμιο καταβάλλει προσπάθειες να εντοπίσει τον ιδιοκτήτη κάθε ξεχασμένου αντικειμένου και τα κρατά για ένα μήνα. Στη συνέχεια τα αζήτητα αντικείμενα δωρίζονται ή βγαίνουν σε δημοπρασία και τα έσοδα δίνονται στη φιλανθρωπική οργάνωση του αεροδρομίου.

Τα αντικείμενα που δεν μπορούν να δοθούν αλλού ή να βγουν σε δημοπρασία, όπως τα λάπτοπ και τα τάμπλετ που ενδεχομένως περιέχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, «απορρίπτονται με ασφαλή τρόπο».

Στο αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου τα ξεχασμένα αντικείμενα κρατούνται για τρεις μήνες και στη συνέχεια, αν δεν τα έχει αναζητήσει κανείς, δίνονται σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ή βγαίνουν σε δημοπρασία.

Πέρσι το αεροδρόμιο του Σίδνεϋ έβγαλε σε δημοπρασία 5.000 αντικείμενα και τα έσοδα δόθηκαν σε τέσσερις φιλανθρωπικές οργανώσεις.msjfasg3

Μεταξύ τους ήταν μια συσκευή για υπνική άπνοια, κινεζικό σερβίτσιο τσαγιού, μια ραπτομηχανή, ένα παλιό τηλέφωνο και μουσικά όργανα.

Το αεροδρόμιο της Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ «ξεφορτώνεται» τα απωλεσθέντα μέσω της ιστοσελίδας Municibid.com, κυβερνητικού σάιτ δημοπρασιών όπου τα ξεχασμένα αντικείμενα δημοπρατούνται μαζί με παροπλισμένα περιπολικά και άχρηστα σκουπιδιάρικα.

Τα έσοδα επιστρέφουν στο αεροδρόμιο.

Στην τελευταία δημοπρασία διατέθηκαν σετ μπαστουνιών του γκολφ, ένα σκάκι, ταξιδιωτικά σουβενίρ, κι ένα τρόπαιο.

Στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, οι επιβάτες έχουν ξεχάσει ερωτικά παιχνίδια όπως μαστίγια, μάρκες του καζίνου, παράθυρα (!), αναπηρικό αμαξίδιο αλλά και μετρητά.

Το αεροδρόμιο Changi της Σιγκαπούρης έχει πολλές φορές βραβευτεί ως το καλύτερο στον κόσμο. Το τμήμα απωλεσθέντων κατέγραψε το 2015 περισσότερα από 33.000 αντικείμενα. Τα πιο συνηθισμένα ήταν κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές- ταμπλέτες, διαβατήρια και πιστωτικές κάρτες. Τα πιο παράξενα ήταν και πάλι τεχνητές οδοντοστοιχίες και μουσικά όργανα.

«Τα κρατάμε για 60 ημέρες», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου. «Αν δεν τα διεκδικήσει κανείς τα προσφέρουμε στον Ερυθρό Σταυρό Σιγκαπούρης ή τα πετάμε- η απόρριψη γίνεται με ειδικό τρόπο όταν πρόκειται για κινητά ή άλλα αντικείμενα που περιέχουν προσωπικά δεδομένα», εξηγεί εκπρόσωπος του αεροδρομίου.