Ο ρυθμός εξαφάνισης των προστατευόμενων θαλάσσιων ζώων αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα, καθώς τα ζώα δεν θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών που προκαλούνται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον πλανήτη ως καταφύγιο για την προστασία της απειλούμενης θαλάσσιας ζωής, όπως οι πολικές αρκούδες, οι πιγκουίνοι και οι κοραλλιογενείς ύφαλοι, καθώς και από τις επιπτώσεις της αλιείας και άλλων δραστηριοτήτων όπως η εξόρυξη ορυκτών και πετρελαίου.
Πολλά, αν όχι τα περισσότερα από τα ζώα που ζουν σε προστατευόμενα μέρη των ωκεανών του πλανήτη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι τα τέλη του αιώνα, σύμφωνα με τη μελέτη. Ήδη πολλά από αυτά τα θαλάσσια είδη έχουν μικρούς πληθυσμούς με χαμηλή γενετική ποικιλότητα.
Σήμερα υπάρχουν 8.236 θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές σε όλο τον κόσμο, καλύπτοντας το 4% της συνολικής επιφάνειας των ωκεανών, των οποίων η μέση θερμοκρασία προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,8 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.
Οι θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές στην Αρκτική και την Ανταρκτική αναμένεται να υπερθερμανθούν ιδιαίτερα γρήγορα, γεγονός που σημαίνει ότι οι πολικές αρκούδες και οι πιγκουίνοι είναι μεταξύ των ειδών που απειλούνται περισσότερο.
Η νέα μελέτη απαιτεί δραστικές ενέργειες για τη μείωση των εκπομπών, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή αυτών των περιοχών από την ταχεία υπερθέρμανση του πλανήτη.