Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024 -

Τα «γαλλικά» φαγητά που απαγορεύτηκαν στο εστιατόριο του Ολυμπιακού χωριού στο Παρίσι -Ο λόγος



Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 πλησιάζουν και όλα είναι σχεδόν έτοιμα στο Παρίσι για να υποδεχτεί την μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, με χιλιάδες αθλητές και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το Ολυμπιακό Χωριό όπου θα διαμένουν οι αθλητές όλων των αθλημάτων που θα εκπροσωπούν την χώρα τους στην διοργάνωση είναι έτοιμο, όπως και το εστιατόριο όπου θα δειπνούν.

Μάλιστα, η τραπεζαρία μήκους 213 μέτρων, φέρεται να το κάνει το μεγαλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.

Ωστόσο, φαίνεται πώς το εστιατόριο των αθλητών δεν θα έχει πολλά γευστικά πιάτα με σημαντικότερη απουσία αυτή της τηγανητής πατάτας.

Οι τηγανητές πατάτες («french fries» στα αγγλικά, «pommes frites» στα γαλλικά), μπορεί να εφευρέθηκαν πριν από περίπου 300 χρόνια, κατά ειρωνικό τρόπο στο Βέλγιο, αλλά έχουν επικρατήσει να θεωρούνται γαλλικές.

Είναι μακριές, με χρυσο-καφέ απόχρωση, τραγανές και καλοτηγανισμένες.

Η απουσία αυτού του βασικού, αγαπημένου πιάτου δεν έχει να κάνει ούτε με τη γεύση, ούτε με τη σύσταση της πατάτας.

Ο πραγματικός λόγος έχει να κάνει με τον κίνδυνο πυρκαγιάς που δημιουργείται από τη χρήση φριτέζας με βαθύ λίπος σε έναν χώρο σχεδιασμένο να φιλοξενεί περισσότερα από 3.500 άτομα και να σερβίρει 45.000 γεύματα την ημέρα, όλο το εικοσιτετράωρο.

Τα άλλα φαγητά που θα λείπουν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Οι τηγανητές πατάτες δεν θα είναι το μόνο φαγητό που θα λείπει από το εστιατόριο του Ολυμπιακού χωριού.

Ενώ θα σερβίρεται κρέας, δεν θα υπάρχει μοσχαρίσιο κρέας στο bourguignon. Αντίθετα, έχει δημιουργηθεί μια χορτοφαγική εκδοχή.

 

Ακόμη, δεν θα υπάρχει φουά γκρα, λόγω των ηθικών ανησυχιών σχετικά με τη μεταχείριση των ζώων ενώ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ευρύτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Ακόμη, δεν θα χρησιμοποιηθούν πιάτα μιας χρήσης ή μαχαιροπίρουνα και δεν θα προσφέρουν αβοκάντο λόγω του αντίκτυπου που έχει η παραγωγή και η εισαγωγή τους στο κλίμα.

Στην πραγματικότητα, κανένα από τα τρόφιμα δεν θα μεταφερθεί με αεροπλάνο, αν και έως και μισό εκατομμύριο μπανάνες θα φτάσουν με πλοίο.

 

Το εστιατόριο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα βόρεια του Παρισιού, είναι επίσης μια ευκαιρία για τη Γαλλία να επιδείξει πιο σύγχρονες εκδοχές της εθνικής της κουζίνας.

Για το σκοπό αυτό, τρεις κορυφαίοι σεφ έχουν κληθεί να επιδείξουν μια πιο ανάλαφρη, πιο πολυπολιτισμική αντίληψη των κλασικών πιάτων κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Φωτογραφίες: Unsplash, Shutterstock