Με την θετική ψήφο των βουλευτών της πλειοψηφίας εγκρίθηκε και η τελευταία (;) «ουρά» των προαπαιτούμενων μέτρων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Συνολικά ψήφισαν 237 βουλευτές. Υπερ των τροπολογιών που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία, ψήφισαν οι 153 βουλευτές των Κοινοβουλευτικών Ομάδων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Καταψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, της Χρυσής Αυγής, του Ποταμιού και της Ενωσης Κεντρώων ενώ από την διαδικασία αποχώρησαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΚΚΕ καταγγέλλοντας την διαδικασία και τον ευτελισμό του κοινοβουλίου.
Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε πως είναι απαραίτητη η άμεση υπερψήφιση των μέτρων προκειμένου στο ερχόμενο eurogroup της 15ης Ιουνίου να συζητηθεί η προοπτική ρύθμισης του χρέους. Αποκάλυψε δε ότι μέρος των δανειστών – τους οποίους μάλιστα αποκάλεσε ως «control freaks» - επιθυμούν να περιορίσουν την συνεδρίαση σε συζήτηση για το αν έχει εκπληρώσει η Ελλάδα τις υποχρεώσεις της ώστε να μην συζητηθεί το χρέος, και κάλεσε τη Βουλή των Ελλήνων να μην τους δώσουν αυτή την ευκαιρία.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε το Μέγαρο Μαξίμου να «δώσει λύση με εκλογές» προκειμένου όπως είπε να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης». «Μόνο από εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία για να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Πρέπει να έρθει μια κυβέρνηση που δεν θα δώσει μάχη μόνο για το χρέος αλλά και για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και επενδύσεις και θα ξαναβάλει την Ελλάδα στην σωστή θέση στην γεωπολιτική σκακιέρα. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος». Απευθυνόμενος δε προσωπικά στον πρωθυπουργό είπε «Καλώ τον κ. Τσίπρα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να ιεραρχήσει τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του. Η ιστορία μας κρίνει εκ των υστέρων όμως η κοινωνία μας κρίνει καθημερινά».
«Σας ζητήθηκαν πρόσθετα προαπαιτούμενα μετά την ψήφιση του 4ου μνημονίου;» ρώτησε ο αρχηγός της ΝΔ για να συνεχίσει «Μας λέγατε ότι η ψήφιση των προηγούμενων μέτρων φέρνει το κλείσιμο της αξιολόγησης, το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης . Σήμερα φέρνετε νέα μέτρα».
«Παίρνετε ό,τι σας δίνουν. Κάνετε ό,τι σας ζητούν σε μια διαπραγμάτευση που δεν συμμετέχετε. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήρια που υπηρετούν τις πολιτικές συγκυρίες άλλων χωρών δυστυχώς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο για να προσθέσει «η αποτυχία της κυβέρνησης περιγράφεται με τα λόγια πρωθυπουργού. Τι μας έλεγε ο κ. Τσίπρας; Είχε ορίσει τρεις στόχους: Κλείσιμο αξιολόγησης – Ένταξη στη ποσοτική χαλάρωση - Ρύθμιση χρέους. Η κυβέρνηση έχασε και τους τρεις στόχους και μαζί πάει να χαθεί οποιαδήποτε προοπτική για την χώρα».
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και η κυρία Φώφη Γεννηματά προειδοποιώντας τα στελέχη της πλειοψηφίας πως «Δεν θα πάτε μακριά. Η καταδίκη του λαού έρχεται αμείλικτη».
«Μας λέγατε ότι με την ψήφιση των προηγούμενων μέτρων ολοκληρώνονται τα προαπαιτούμενα και πως με την ψήφιση έρχεται η λύση χρέους. Δύο δεσμεύσεις, δύο ψέματα. Σας έμεινε η ταπείνωση με την ψήφιση διατάξεων που περιέχουν κρυφές περικοπές» ανέφερε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Βουλή για να προσθέσει: «Μας διαβεβαιώνατε ότι οι συντάξεις θα αυξηθούν μετά το 2018. Διαψεύσατε τους εαυτούς σας. Περικοπές και πάγο στον πάγο. Την ίδια ώρα τα στοιχεία είναι τραγικά. Περίπου 8/10 συνταξιούχοι ζουν στα όρια της εξαθλίωσης. Πάει περίπατο και το 2018 ως ημερομηνία επιστροφής των συλλογικών συμβάσεων. Θα το καθορίσει και αυτό ο Τόμσεν. Δίνετε την δυνατότατα στους δανειστές να φέρνουν νωρίτερα και την μείωση αφορολόγητου».
Να σημειωθεί πως οι προωθούμενες ρυθμίσεις επιφέρουν μεταξύ άλλων:
Πάγωμα στην αύξηση των συντάξεων και για το 2022, «παράθυρο» για επιβολή της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 αντί του 2020 και πάγωμα διαρκείας στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.