Ενα πραγματικά σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο θα απολαύσουμε τη νύχτα της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου, όταν η πιο εντυπωσιακή «υπερπανσέληνος» των τελευταίων 68 χρόνων θα πλημμυρίσει με το φως της τον ουράνιο θόλο!
Μάλιστα, σύμφωνα με τη NASA, η επόμενη φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τόσο μεγάλο και φωτεινό φεγγάρι θα είναι το μακρινό 2034!
Με τον όρο υπερπανσέληνο (supermoon) οι αστρονόμοι εννοούν την πανσέληνο που λαμβάνει χώρα στο περίγειο, δηλαδή όταν το φεγγάρι βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή απόσταση από τη Γη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φαίνεται έως 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με μια «κανονική» πανσέληνο.
Το 2016 έχει την ιδιαιτερότητα να κλείνει με τρεις υπερπανσελήνους, στις 16 Οκτωβρίου, στις 14 Νοεμβρίου και τις 14 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, η πιο ξεχωριστή είναι αυτή του Νοεμβρίου, καθώς η πανσέληνος θα συμπέσει με την απολύτως μικρότερη απόσταση μεταξύ Γης και φεγγαριού.
Κατά συνέπεια, καιρού επιτρέποντος, θα απολαύσουμε ένα πραγματικά μοναδικό φεγγάρι, πιο φωτεινό και μεγάλο από κάθε άλλη φορά!
Ο άνθρωπος δεν έχει την ευκαιρία να δει περισσότερες από μια δυο τέτοιες υπερπανσελήνους κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Σύμφωνα με τη NASA, η προηγούμενη φορά που εμφανίστηκε το εν λόγω αστρονομικό φαινόμενο ήταν στις 16 Νοεμβρίου 1948, ενώ πρόκειται να επαναληφθεί στις 25 Νοεμβρίου 2034!
Αξιοσημείωτο θα είναι όμως και το supermoon της 14ης Δεκεμβρίου, καθώς θα συμπέσει με πεφταστέρια και συγκεκριμένα την κορύφωση των Διδυμίδων που, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, είναι οι δύο πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων αστέρων κάθε χρονιάς. Η NASA εκτιμά ότι το φωτεινό φεγγάρι θα μειώσει κατά 5-10 φορές τον αριθμό των μετεώρων που θα γίνουν ορατά.